Kortlægning og risikovurdering af kemikalier fra gamingudstyr

Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter Nr. 191, April 2023. Gaming, hvor der spilles computerspil i private hjem, institutioner og på konkurrenceplan, er blevet en stor del af mange unges hverdag. Gamingudstyr kan afgive flygtige og semi-flygtige kemikalier til luften, som kan være skadelige for menneskers sundhed.

Miljøstyrelsen har i en kortlægning af litteratur fundet frem til 153 flygtige stoffer (VVOC’er og VOC’er) og 90 semiflygtige stoffer (SVOC’er). Ved 7 feltanalyser blev 14 nye SVOC’er identificeret. Med baggrund i kortlægningen og feltanalyserne, blev der udarbejdet en indledende farescreening for at prioriterede toksikologisk problematiske stoffer som skulle analyseres i efterfølgende test af gaming udstyr i klimakammer.

Ved analyser af 33 produkter i klimakammer blev der identificeret 67 stoffer, herunder formaldehyd, dimethylformamid, siloxaner, kulbrinter, polyaromatiske kulbrinter (PAH’er), organosfosfor flammehæmmere (OPFR) og ftalater. 34 af disse stoffer er ikke tidligere identificeret i forbindelse med emissioner fra gaming udstyr. 11 af de 67 stoffer blev prioriteret til farevurdering, hvoraf 10 blev udvalgt til risikovurdering. Ud fra et realistisk worst case scenarie, udgjorde to af de 33 produkter en risiko ved anvendelse. Risikoen er forbundet til gaming stole med en høj afgasning af formaldehyd, som kan føre til øjen- og luftvejsirritation.

Læs publikation

Se kortfattet projektartikel om rapportens resultater