I de seneste år er der påvist et stort antal utætte boringer ifm. jordforureningsundersøgelser. Både utætte samlinger i borerør og en utilstrækkelig forsegling har været årsag til utæthederne. I flere tilfælde har utæthederne i boringerne resulteret i en uhensigtsmæssig spredning af forurening. Denne problematik udgjorde grundlaget for dannelsen af en gruppe fagpersoner med deltagere fra NIRAS, COWI, WSP og GEO og udformningen af et projekt med udarbejdelse af Best Practice-retningslinjer for udførelse af borearbejde i forbindelse med etablering af miljø- og geotekniske boringer samt sonderinger.
Formålet med at udvikle en Best Practice for borearbejde er, at den skal være med til at sikre, at der etableres tætte boringer, således at boringsbetinget spredning af forurening til jord og grundvand kan undgås.
Projektet var opdelt i to faser. Første fase omfattede en litteraturgennemgang samt en omfattende erfaringsopsamling blandt borevirksomheder, konsulenter, myndigheder og leverandører. I fase 1 blev mange videnshuller identificeret bl.a. i form af opskrifter på groutblandinger og procedurer, som desværre ofte var udokumenterede. I fase to blev der ved udførelse af in-situ forsøg og et stort omfang af laboratorieforsøg fulgt op på at få en afklaring af disse videnshuller.
Den samlede viden fra hele projektet er afrapporteret i en Best Practice vejledning ”Forsegling af miljø- og geotekniske boringer samt sonderinger, version 2” som også findes i en mindre feltversion.
I Best Practice findes råd og vejledning til udførelse af tætte boringer ift. bl.a. valg og anvendelse af materialer, til sætning af filter samt valg og anvendelse af forseglingsmaterialer i forskellig geologi.
Best practice - Forsegling af miljø- og geotekniske boringer samt sonderinger. Version 2
I de seneste år er der påvist et stort antal utætte boringer ifm. jordforureningsundersøgelser. Både utætte samlinger i borerør og en utilstrækkelig forsegling har været årsag til utæthederne. I flere tilfælde har utæthederne i boringerne resulteret i en uhensigtsmæssig spredning af forurening. Denne problematik udgjorde grundlaget for dannelsen af en gruppe fagpersoner med deltagere fra NIRAS, COWI, WSP og GEO og udformningen af et projekt med udarbejdelse af Best Practice-retningslinjer for udførelse af borearbejde i forbindelse med etablering af miljø- og geotekniske boringer samt sonderinger.Formålet med at udvikle en Best Practice for borearbejde er, at den skal være med til at sikre, at der etableres tætte boringer, således at boringsbetinget spredning af forurening til jord og grundvand kan undgås.Projektet var opdelt i to faser. Første fase omfattede en litteraturgennemgang samt en omfattende erfaringsopsamling blandt borevirksomheder, konsulenter, myndigheder og leverandører. I fase 1 blev mange videnshuller identificeret bl.a. i form af opskrifter på groutblandinger og procedurer, som desværre ofte var udokumenterede. I fase to blev der ved udførelse af in-situ forsøg og et stort omfang af laboratorieforsøg fulgt op på at få en afklaring af disse videnshuller.Den samlede viden fra hele projektet er afrapporteret i en Best Practice vejledning ”Forsegling af miljø- og geotekniske boringer samt sonderinger, version 2” som også findes i en mindre feltversion.I Best Practice findes råd og vejledning til udførelse af tætte boringer ift. bl.a. valg og anvendelse af materialer, til sætning af filter samt valg og anvendelse af forseglingsmaterialer i forskellig geologi.