Utilsigtet tab af F-gasser ved demontering af klimaanlæg og varmepumper

En norsk undersøgelse (Utredning av flourholdige gasser i Næringsbyg, marts 2018) konkluderer, at 84% af den installerede mængde F-gasser i stationære klimaanlæg ikke afleveres til destruktion. En del af forklaringen er muligvis, at køleservice-montører aftapper og genbruger F-gassen. Den konkrete andel er ukendt, men der er gennemført en interviewundersøgelse med kølemontører hvor ca. 50% svarer, at de genbruger kølemiddel.

Samtidig er det under halvdelen af alle varmepumper, som er indleveret hos Stena Recycling Norge, som er tømt for F-gas. Det indikerer, at en stor del af varmepumperne er afmonteret af personer, som ikke er køleservice-montører.

I Danmark kan situationen være den samme som i Norge. I Danmark er der estimeret ca. 1,8 mio. tons CO2 ækvivalenter installeret i klimaanlæg og varmepumper. Der er således tale om en betydelig mængde, som der er usikkerhed om bliver håndteret korrekt i forbindelse med demontering af anlæggene.

Afvikling af klimaanlæg sker ofte i forbindelse med bygge- og anlægsopgaver, der omfatter renovering eller nedrivning. Formålet med projektet er at foretage en udredning, som skal tilvejebringe mere viden om hvorvidt der er en problematik med utilsigtede emissioner af F-gasser ved nedrivning og hvor relevant, identificere mulige løsninger der kan forebygge utilsigtet håndtering af F-gasser i klimaanlæg og varmepumper ved demontering. Ud over at potentielle F-gas emissioner er et betydeligt bidrag til klimaeffekten, er der også tale om et ressource- og værditab af kølemidler, der ofte kan genanvendes. En forebyggelse af utilsigtet tab af F-gasser understøtter således både klimaindsatsen og cirkulær økonomi ved bedre ressourceudnyttelse af kølemidler.

Læs publikation