Pilotprojekt: Insekticiders effekt på de terrestriske stadier af vandinsekter

Når vandløbsinsekter skal formere sig, forlader de vandet og bliver til voksne individer, som parrer sig og hunnerne lægger æg. Voksenstadiet er indtil nu blevet overset i vurderingen af effekter af pesticider på vandløbsinsekter. Det kan være et problem at overse et stadie i risikovurderingen af pesticiders effekter, ikke mindst når dette stadie optræder i den vandløbsnære zone, som blandt andet medvirker til at beskytte vandløbet mod tilførsel af pesticider. Det er især tilfældet når den vandløbsnære zone er nabo til marker der sprøjtes.

Projektet AQUATERRA har vist, at de voksne insekter potentielt kan blive ramt af afdrift af sprøjtemidler, når de forlader vandmiljøet for at sikre generationsskiftet. Hvor udsatte de er afhænger af en kombination af flere faktorer: (i) hvilke sprøjtemidler der anvendes, (ii) hvornår insekterne opholder sig i den vandløbsnære zone, (iii) om de tager føde til sig, og (iv) hvor følsomme de er. Projektet viser også, at der er stort overlap mellem tidspunkt for sprøjtning og forekomsten af mange vandinsekters voksenstadier.

Projektet undersøgte følsomheden af 6 arter af vårfluer, slørvinger og døgnfluer, alle tilknyttet vandløb, over for 2 insekticider: Karate (m. pyrethroid) og Confidor (m. neocotinoid). Undersøgelserne viste, at arternes følsomhed over for de to midler varierede meget, men også at de voksnes følsomhed rangmæssigt var forskellig fra ungdomsstadiernes følsomhed (i vandfasen). De voksne var desuden så følsomme, at den mængde af sprøjtemiddel, som vinden blæser ind i den vandløbsnære zone, kan dræbe en stor del af dem.

Læs publikation