Undgå affald, stop spild nr. 12, 2016: Idékatalog om design af fødevareemballage, som kan mindske madspild

De fødevarer, som oftest bliver til madspild hjemme hos forbrugerne, er frisk fugt og grønt samt datomærket brød. Emballagen og portionsstørrelserne i emballagen er vigtige elementer i bestræbelserne på at mindske dette madspild. Formålet med projektet har været at udvikle et idékatalog med forslag til fødevareemballager, som kan medvirke til at mindske spild af frugt, grønt og brød i supermarkederne og/eller hjemme hos forbrugerne. Der er udviklet i alt 11 eksempler på emballager til forskellige fødevarer (primær emballage) og 12 eksempler på emballager til brug i butikken til præsentation af varerne (sekundær emballage). 

Som udgangspunkt for udvikling af løsningskoncepterne er der bl.a. gennemført et forbrugerstudie, hvor forskellige personer over en periode på to måneder er blevet interviewet og fulgt i forbindelse med indkøb, transport, opbevaring, brug og udsmidning af fødevarer. Derudover er der gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt ca. 500 personer om indkøbsvaner, portionsstørrelser samt oplevelser om og årsager til madspild. Endelig er gennemført observationer og interview med både personale og forbrugere i 4 udvalgte butikker om praksis for håndtering og valg af fødevareemballager i butikkerne. 

Læs publikation