Vand - den19. februar 2025
Program
- Ankomst og registrering
- Velkomst, v. Annette Samuelsen, kontorchef, Miljøstyrelsen og Mads Helleberg Dorff, DI Vand
- Introduktion af deltagere
- Introduktion til myndighedssamarbejdet (SSC) og projekter (ca. 30 min), v. Carsten Møberg Larsen, funktionsleder, Miljøstyrelsen
- Virksomheder og reguleringsmæssige udfordringer 1 (ca. 15 min), v. Paul Thorn, Rambøll
- Virksomheder og reguleringsmæssige udfordringer 2 (ca. 15 min), v. Michael Ramlau-Hansen, AVK
- Vandfacilitet i Afrika – et nyt finansieringsinstrument (ca. 20 min), v. Annsofie Lybæk og Jesper Dahlstrøm, Udenrigsministeriet
- Frokost (der serveres sandwich og vand)
- SSC og virksomhedsinddragelse – eksempel fra Marokko (ca 15 min), v. Jan Møller Hansen, Miljøstyrelsen
- SSC og virksomhedsinddragelse – eksempel fra Indien (ca 15 min), v. Philip Grinder Pedersen, Miljøstyrelsen
- Dialog om samspil mellem virksomhederne og SSC
- Next steps og tak for i dag
Efter mødet er der mulighed for en snak med projektlederne for de enkelte SSC-projekter.
Opsamling på virksomhedsdialog på vandområdet 19. februar 2025
Der deltog 38 personer, derunder repræsentanter for mere end 15 firmaer på vandområdet. Der var mange gode indlæg, input og konstruktiv dialog ift. at øge synergi mellem Miljøstyrelsens myndighedssamarbejder og danske vandvirksomheder. Trods en dominerende følelse af mangel på målbar effekt, kom der faktisk ganske mange eksempler frem på potentielle/reelle kommercielle muligheder som udløb fra myndighedssamarbejderne.
Miljøstyrelsen noterede sig særligt følgende:
1) Ift. Miljøstyrelsens projekter:
- Vi skal overveje øget brug af konsulenter i længerevarende indsatser under SSC projekterne. Disse kan både bidrage til løsning (kortlægning, modellering etc) og kapacitetsopbygning, samt være platform for rådgiverne ind i landet, trods høje timepriser. Samtidig er de længere projekter også mere attraktive som medarbejderpleje for firmaerne, idet de sjældent tjener så meget på at arbejde for SSC.
- Overveje mere direkte inddragelse af virksomhederne i effektvurdering fsva. SSCernes bidrag til erhvervsfremme, som i dag alene trækker på ambassaderne/Trade Councils vurdering.
- Særligt for SMV'er – ræk endeligt ud til Miljøstyrelsens projektledere for evt. samarbejde eller eksponering ifm. fx delegationsbesøg i Danmark.
- Miljøstyrelsens profil på klimatilpasning er fortsat under udvikling, hvor en nærmere dialog med danske virksomheder om deres kompetencer kunne være relevant til nærmere afklaring af danske kernekompetencer på klimatilpasning ift. internationale markeder. Det samme kan gøre sig gældende for andre områder, fx vandrensning.
2) I mellem os alle:
- Vi skal samarbejde i stedet for at tale om at gøre det.
- Vi skal overveje om vi fælles kan lave fyrtårnsprojekter og/eller udbrede WTA-modellen.
- Stor interesse for hvordan vandfaciliteten kan understøtte fælles mål om udvikling og erhvervsfremme. Egen og fælles brainstorm ift. indhold skal hjælpe Udenrigsministeriet til at konkretisere faciliteten, så den kan være brobygger mellem SSCerne og investeringer i vandsektoren i Afrika.
- Kapacitetsopbygningen ved vores vandforsyninger er vigtig, også for markedsadgang for danske virksomheder. Kan vi arbejde for mere brug af peer-to-peer mellem danske vandforsyninger og forsyninger i vores samarbejdslande, som kan levere på mål om fx reduktion af vandspild, vandbesparelse, digitalisering, energieffektivisering etc, som samlet øger nytte af vandressourcen?
3) Hvad skal der ske nu?:
- Vi holder det årlige dialogmøde på vandområdet igen næste år – send gerne indspil til form og indhold.
- Næste dialogmøde skal være endnu mere markedsnært, så det bliver tydeligere hvordan vi konkret på lande- eller regionalt niveau kan arbejde sammen.
- Og lad os sætte et fælles mål om at kunne præsentere 2-3 succeshistorier om samspil mellem Miljøstyrelsens myndighedssamarbejder og virksomheders markedsadgang.