Miljøstyrelsen undersøger: Peptider som alternativ til prostaglandiner i øjenvippeserum

Miljøstyrelsen har undersøgt 58 forskellige serumprodukter til at fremme hårvækst af øjenvipper og -bryn. 25 % af dem indeholder prostaglandinlignende stoffer, der er forbundet med øjenirritation og ændringer i øjenfarve. Flere producenter har tilsyneladende skiftet til peptider, som ikke umiddelbart giver anledning til samme sundhedsmæssig bekymring. 

I EU er der udtrykt bekymring ved brugen af prostaglandiner i øjenvippeserum. Prostaglandiner, der har været brugt i mange serum til at fremme øjenvippevækst, er blevet forbundet med bivirkninger som øjenirritation og ændringer i øjenfarve.

Som et alternativ til prostaglandiner og deres syntetiske udgaver, prostaglandin-analoger, er der nu mange serum til øjenvipper og –bryn, der indeholder peptider som det virksomme stof.  I den nye undersøgelse har Miljøstyrelsen set nærmere på, om disse stoffer også giver anledning til bekymring. 

Der bruges mange forskellige typer peptider i øjenvippeserum, og undersøgelsen har fokus på de tre mest anvendte – Myristoyl Pentapeptide-17, Biotinoyl Tripeptide-1 og Acetyl Tetrapeptide-3. Disse blev fundet i meget lave koncentrationer og vurderingen er, at de ikke umiddelbart giver anledning til samme sundhedsmæssige bekymring.

Den Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed i EU har udtrykt bekymring for brugen af prostaglandin-analoger i kosmetik. Derfor var det vigtigt for os at få viden om de alternative virkningsstoffer, der kan anvendes i serum til vipper og bryn. Heldigvis tyder vores undersøgelse på, at der ikke umiddelbart er samme bekymring ved tilstedeværelsen af peptider i øjenvippeserum”, siger Camilla Maria Petersen fra Miljøstyrelsen. 

På grund af mangel på data for peptiderne kunne der ikke laves en decideret risikovurdering af stofferne. I stedet har man fokuseret på aminosyrerne, som peptiderne er opbygget af, og konkluderet, at de i sig selv ikke giver anledning til sundhedsmæssig bekymring. Effekten af produkterne, altså om de faktisk fremmer hårvækst, er ikke undersøgt. 

For forbrugere, der ønsker at undgå prostaglandiner og prostaglandin-analoger, kan ingredienslisten være en hjælp. Prostaglandiner indeholder ofte "prost" i navnet, mens peptider typisk vil have "peptid" i navnet. 

Vurderingen fra EU’s Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed om sikkerheden ved prostaglandiner og prostaglandin-analoger i kosmetik forventes færdig i løbet af 2025.

Læs rapporten 
Læs kortfattet projektartikel om resultaterne

Yderligere oplysninger: 

Projektansvarlig Camilla Maria Petersen, Miljøstyrelsen, kontaktes på 61 13 51 02 eller cammp@mst.dk.

Fakta: Om undersøgelsen

  • Markedet i Danmark, EU og uden for EU blev kortlagt for serum til øjenvipper og øjenbryn. Ingredienslisten blev undersøgt på 58 forskellige produkter, hvoraf 14 af disse indeholdt prostaglandiner eller prostaglandin-analoger. Af de resterende 44 produkter indeholdt 36 af disse et eller flere peptider.
  • Der blev identificeret brug af 20 forskellige peptider og/eller aminosyrer. De hyppigst anvendte peptider var Myristoyl Pentapeptide-17, Biotinoyl Tripeptide-1 og Acetyl Tetrapeptide-3.
  • Der blev indkøbt 19 serumprodukter til øjenvipper og/eller øjenbryn med indhold af et eller flere af disse peptider. Produkterne blev indkøbt i Danmark og EU. Ved analyse blev der generelt fundet lave koncentrationer af peptiderne (højeste identificerede koncentration var 0,006 %).
  • Det blev vurderet, at der ikke er indikationer på, at aminosyrerne – som peptiderne består af – kan udgøre en risiko hverken for lokale effekter, der hvor produktet påføres, eller effekter i kroppen.

Fakta: Om lovgivningen

Prostaglandiner bruges som lægemiddel mod forhøjet tryk i øjet (grøn stær/glaukom), hvilket har skabt diskussion om, hvorvidt øjenvippeserum skal betragtes som et kosmetisk produkt eller et lægemiddel. Drøftelserne af øjenvippeserum som produkttype har mundet ud i, at man i Danmark betragter øjenvippeserum som kosmetiske produkter.

I EU er der bekymring ved brugen af prostaglandiner i øjenvippeserum, idet der kan ses påvirkning af trykket i øjnene samt andre bivirkninger, herunder ændring af øjenfarve og irritation af øjnene og øjenomgivelserne.

EU’s Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed er fortsat ved at vurdere sikkerheden ved prostaglandin-analoger i produkter til øjenvipper og øjenbryn på baggrund af ny data indsendt af industrien.

Råd til forbrugerne

  • Tjek ingredienslisten. 
    Prostaglandiner typisk hedde noget med ”prost”, mens peptider som regel vil hedde noget med ”peptid”.

  • Vær omhyggelig med at læse og følge brugsanvisningen.

  • Hvis du  er gravid eller ammer, er det en god ide at være ekstra opmærksom på de produkter, du bruger, så du begrænser din kontakt med unødvendige kemikalier.

Læs mere