Fondsmillioner til nytænkning af klimatilpasning ved Østersøen

De tyske og danske Østersøkyster, der blev ramt hårdt af oversvømmelser i 2023, er blandt de mest stormflodsudsatte regioner i Europa. Nu skal nyt dansk-tysk fællesprojekt nytænke klimatilpasningen i området.

Da en kraftig stormflod i oktober 2023 ramte Østersøkysterne, trak den et spor af oversvømmelser, gennembrudte diger og materielle skader gennem både Tyskland og Danmark.

For at minimere sådanne voldsomme skader i fremtiden skal et nyt projekt nu udvikle mere effektive værn mod stormfloder, og eksisterende tilgange til kystbeskyttelse skal genovervejes.
Projektet, RECOAST-VISION, der skydes i gang den 1. september i år, finansieres af Volkswagen Foundation med 1,8 millioner Euro over fem år som en del af fondens "Change!" finansieringsinitiativ.

Faglig spændvidde skal sikre nye visioner

For at komme med nye bud på klimatilpasning af kysterne lancerer Kiel Universitet og Miljøstyrelsens Center for Klimatilpasning i fællesskab forskningsprojektet RECOAST-VISION. Sigtet med projektet er at skabe et samarbejde, hvor erfaringer og viden fra de to østersølande kombineres på tværs af grænserne og danner grobund for nye tilgange og nye løsninger.

“Med dette visionære projekt sammen med vores tyske naboer vil vi i tæt dialog med kommuner og borgere komme med nye bud på tilgange og langsigtede løsninger.”

Kristian Hansted

Center for Klimatilpasning i Miljøstyrelsen

Han glæder sig over samarbejdet, som han kalder et naturligt udgangspunkt for innovation i klimatilpasningen i Østersøregionen, hvor mange lande står overfor samme udfordringer med klimatilpasning.

Nye løsninger findes i fællesskab

Nylige undersøgelser, herunder en undersøgelse fra Kiel Universitet, viser, at blot at hæve digernes højde ikke er nok til at beskytte Østersøkysten tilstrækkeligt. Alene dette er en indikation af, at det ikke længere er nok at bruge traditionelle virkemidler.

Derfor vil man i projektet, sammen med kommuner og borgere, bruge blandt andet virtual reality til visualiseringer og design af fremtidige scenarier for at kunne finde frem til fremtidsløsninger og visioner for kysten.

Inden RECOAST-VISION projektet går i gang 1. september 2025, skal der findes kommuner og lokale aktører, der ønsker at medvirke. Projektet har en løbetid på fem år og resultaterne forventes at foreligge i 2030.
  
Læs mere om projektet RECOAST-VISION på kyst.dk