Bekæmpelsesmiddelstatistik 2023

Bekæmpelsesmiddelstatistikken for 2023 viser, at den miljø- og sundhedsmæssige belastning af de pesticider, der blev solgt i 2023 er faldet i forhold til 2022. Belastningen for jordbrugernes forbrugte mængde af pesticider i 2023 er derimod steget.

Bekæmpelsesmiddelstatistikken udgives årligt og er baseret på salgstal for biocider og pesticider, som kemikalieproducenterne har indberettet for 2023. Derudover er den baseret på det forbrug af pesticider, som jordbrugerne har indberettet for dyrkningsperioden 1. august 2022 til 31. juli 2023. 

I statistikken opgøres pesticidbelastningsindikatoren (PBI), der viser udviklingen i miljø- og sundhedsbelastningen fra de pesticider, som danske jordbrugere køber til at bekæmpe ukrudt, svampe og andre skadevoldere i deres afgrøder. I 2023 ligger PBI på 1,93, hvilket er et fald på 19 procent i forhold til 2022. Sammenlignet med 2021 er PBI steget med 10 procent. I 2022 steg PBI markant, da enkelte midler blev indkøbt til lager frem mod omlægningen af pesticidafgiften i 2023.

PBI for forbruget af pesticider i dyrkningssæsonen 2022/23 ligger på 1,68, hvilket er en stigning i forhold til niveauet for de tre forrige planår. Overordnet er der dog tale om et fald på 43 % i PBI siden 2011, hvor PBI første gang blev opgjort på forbrugstal.

Udviklingen i PBI for 2023 er påvirket af, at der er sket en stigning i belastningen fra de midler, der er købt og anvendt til svampebekæmpelse i kartofler. Denne stigning i salg og anvendelse skyldes, at cyazofamid i 2023 ikke længere måtte anvendes, og at der i bekæmpelsen af kartoffelskimmel er opstået udfordringer med resistens mod aktivstoffet mandipropamid. Dette har medført, at kartoffelavlerne i 2023 har anvendt midler til bekæmpelsen af kartoffelskimmel, der er baseret på andre aktivstoffer, hvilket samlet set har medført en øget belastning.

I bekæmpelsesmiddelstatistikken indgår også en opgørelse over udviklingen i salget af pesticider, der må anvendes af ikke-professionelle brugere uden sprøjtecertifikat. De solgte mængder er i 2023 faldet i forhold til 2022. Udviklingen er påvirket af, at der nu sælges de mere let-nedbrydelige ukrudtsmidler baseret på aktivstofferne pelargonsyre og eddikesyre frem for midler med glyphosat, der ikke længere må anvendes på belægninger som terrasser, fliser mv. De mere let-nedbrydelige midler skal anvendes i væsentligt større mængder for at give samme effekt som glyphosat, hvilket har medført en stigning i de solgte mængder. 

Læs Bekæmpelsesmiddelstatistikken 2023

For yderligere information