Miljøstyrelsen er blevet gjort opmærksom på en fejl i tidligere udsendt nyhed – afsnittet ”Læg aldrig foder ud til ulve” er derfor tilrettet den 4. september 2024.
I juli 2024 var der otte ulvepar i Danmark, og mindst seks par har fået hvalpe i år. Ulvehvalpene er typisk nysgerrige over for omverdenen – også over for mennesker, og derfor opfordrer Miljøstyrelsen til at holde afstand til de nysgerrige unge ulve.
”Ulve er naturligt meget sky dyr, og de opsøger normalt ikke af sig selv mennesker. Den skyhed skal vi bevare, og vi skal især undgå, at de unge ulve vænner sig til mennesker og bliver opsøgende - det vi kalder habituering,” siger kontorchef i Miljøstyrelsen Jens Skovager Østergaard.
På grund af deres nysgerrighed har hvalpe og unge ulve nemmere ved at blive habituerede end voksne dyr, men man skal altså holde afstand og ikke forsøge at lokke dem tæt på for at få spændende oplevelser eller gode fotos, selvom det kan være fristende, understreger han.
Læg aldrig foder ud til ulve
Miljøstyrelsen har tidligere oplyst, at der har været eksempler på naturfotografer, som har lagt foder ud til ulve i naturen for at lokke dem til med det formål at få bedre billeder. Ulveovervågningen har imidlertid gjort Miljøstyrelsen opmærksom på, at udlægningen i mediedækningen i forlængelse af den oprindelige opfordring fra Miljøstyrelsen den 4. september ikke er korrekt. Ulveovervågningen har ikke dokumentation for eller omtalt, at målrettet fodring har fundet sted i Danmark, men oplyser, at der er eksempler herpå fra udlandet. Miljøstyrelsen beklager fejlen.
Der er til gengæld dokumentation for, at fotografer i flere tilfælde har søgt helt tæt på ulvehvalpe. Selvom det langt fra har samme effekt som fodring, er der også en risiko for, at denne adfærd kan bevirke at ulvehvalpene bliver vænnet til mennesker og mister den naturlige skyhed, som ellers afholder dem fra at være opsøgende.
”Uanset, hvordan tilvænningen sker, er det vigtigt at understrege, at man aldrig skal forsøge at lokke ulve til, så de vænner sig til menneskers nærhed og bliver opsøgende. Det gælder uanset om det er ved hjælp af foder, madrester, lugtstoffer eller ved andre midler," advarer Jens Skovager Østergaard.
Der er ikke et generelt forbud mod fodring af vilde dyr i naturen, men man skal altid overveje, om det er hensigtsmæssigt at fodre. Dyrene i naturen har ikke behov for foderet, og i nogle tilfælde kan fodring skade deres sundhed, skabe ubalance i bestandene. For de store pattedyrs vedkommende kan fodring også medvirke til at skabe farlige situationer, hvis dyrene vænner sig til, at mennesker betyder mad. Endelige kan foderet lokke rotter til.
Når det gælder ulve og andre rovdyr, er fodring i mange tilfælde direkte ulovlig, i og med den såkaldte biproduktforordning forbyder udlægning af restprodukter af kød i naturen.
Kontakt til Miljøstyrelsen
Har du oplevet en ulv, som udviser opsøgende adfærd eller har mistet sin skyhed, kan du med fordel filme den med din telefon og tage kontakt til Miljøstyrelsens team Arter & Naturbeskyttelse.
Myndighederne vil herefter vurdere, om der skal tages initiativ til at skræmme ulven bort eller regulere den, hvis den kan betegnes som en problemulv.
Miljøstyrelsens guidelines til gode oplevelser med ulv i naturen
Fakta om ulve i Danmark
- 32-43 voksne ulve (født senest 2023)
- Heraf 8 ulvepar
- Mindst seks kuld hvalpe fra 2024
- Ulvene findes udelukkende i Jylland
Kilde: Ulveovervågningen, 2024