Miljøstyrelsens Bekæmpelsesmiddelforskningsprogram er et initiativ under den danske sprøjtemiddelstrategi. Hvert år ydes støtte til en bred vifte af forskningsprojekter i bekæmpelsesmidler og disses påvirkning på vores miljø og sundhed. I denne ansøgningsrunde modtog Miljøstyrelsen ansøgninger for over 47 mio. kroner. Fem projekter har fået midler til at belyse problemstillinger som test af plantebeskyttelsesmidler for hormonforstyrrende effekter uden anvendelse af forsøgsdyr og kildeopsporing af nedbrydningsprodukter af bekæmpelsesmidler i grundvand.
De fem projekter er:
1. Fremtidens test af plantebeskyttelsesmidler – Identifikation af en dyrefri biomarkør til regulatorisk brug
EU-lovgivning kræver, at pesticider, der bruges til at beskytte afgrøder, testes for hormonforstyrrende effekter, inden de tages i anvendelse. I forbindelse hermed udføres bl.a. test på rotter, hvor forskellige biomarkører måles. Én af de anvendte biomarkører til måling af forstyrrelser af de mandlige kønshormoner, kaldet AGD (anogenital afstand), er forbundet med en vis usikkerhed i forhold til selve ”aflæsningen” af effekten på rotterne. Projektet vil sammenligne de nuværende biomarkører fra rotteforsøg med en ny-udviklet biomarkør til celleforsøg. Dernæst vil man i projektet teste moderne pesticider og pesticidblandinger på ny ved brug af den nye biomarkør i celler. Potentielt vil den nye biomarkør til celleforsøg være et mere præcist dyrefrit alternativ til de nuværende biomarkører i rotteforsøg.
Tilskudsmodtager: DTU Fødevareinstituttet.
Tilsagn: 4.189.511 kr.
2. Transport af tracere og pesticider i 3D
Anvendelsen af matematiske modeller er afgørende for at vurdere risikoen for udvaskning af pesticider fra landbrugsdrift. De nuværende modeller, som anvendes i en reguleringskontekst er 1-dimensionelle modeller. Det betyder, at disse modeller ikke kan repræsentere den naturlige 3-dimensionelle rummelige variation, der er i jorden. Projektet vil kombinere de nyeste hydrogeofysiske målemetodikker med de nyeste matematiske modelleringsteknikker for at muliggøre, at karakteriseringen af den rummelige variation i og omkring udvalgte forsøgsmarker og indarbejde den målte rummelige variation i 3-dimensionelle modeller for nøjagtigt at simulere pesticidudvaskningen fra forsøgsmarkerne.
Tilskudsmodtagere: GEUS og Aarhus Universitet Geoscience
Tilsagn: 2.626.063 kr.
3. Kildeopsporing af terbuthylazine/terbutryn nedbrydningsprodukter i grundvand
Nye omfattende screeninger for pesticidstoffer i grundvandsovervågningen har vist, at tre nedbrydningsprodukter (LM3, LM5 og LM6) er udbredte i dansk grundvand. Det er velkendt, at de tre nedbrydningsprodukter kan stamme fra anvendelse af bestemte ukrudtsmidler anvendt i landbruget. Dette projekt vil undersøge, om de fundne nedbrydningsprodukter også kan stamme fra et nærtbeslægtet biocid, der har været anvendt i bl.a. facademalinger. Projektet vil påvise, om biocidet omdannes til LM3, LM5 og LM6 i byjord og sammenligne stoffernes forekomst i grundvandet i byområder med grundvandet fra landområder. På den baggrund kan man estimere, om landbrugsanvendelse eller biocidanvendelse i bebyggede områder er den vigtigste kilde til de tre nedbrydningsprodukter i grundvandet.
Tilskudsmodtagere: GEUS, Strasbourg Universitet og German Environment Agency
Tilsagn: 2.703.191 kr.
4. Non-Target molekylær netværksanalyse: Oversete pesticider
Der er for nyligt identificeret 121 miljøfremmede og forurenende stoffer i 81 grundvandsboringer fra 2022 ved hjælp af non-target analyser. 28 af disse stoffer er pesticid-nedbrydningsprodukter. De nuværende metoder til analyse af de store datamængder medfører, at der kun kan identificeres 0.1% af de kemiske stoffer. I dette projekt vil nye metoder - molekylær netværksanalyse – blive optimeret og anvendt til at identificere pesticid- og biocid-familier i det eksisterende datasæt. Derefter vil projektet efterprøve metoden og lave nedbrydningsforsøg i laboratoriet for at undersøge, om de pågældende nedbrydningsprodukter så dannes fra pesticider eller biocider. Slutteligt vil der blive dannet en ny ”suspect” liste eller massescreening-liste på alle pesticider, biocider og tilhørende nedbrydningsprodukter, der er fundet i grundvandsovervågningen. Denne vil kunne anvendes fremadrettet i overvågningsprogrammer.
Tilskudsmodtagere: DTU, Aarhus Universitet.
Tilsagn: 1.130.400 kr.
5. Pesticider afsløret - Dechifrering af neuro-udviklingsmæssige pesticidpåvirkningsmåder til forbedret risikovurdering
Projektet har, i et fælles samarbejde med andre projekter i EU-regi, til formål at etablere et forbedret system af cellemodeller til test af potentielle risici for pesticiders påvirkning af hjerneudviklingen hos fostre. Projektet er en selvstændig fortsættelse af et tidligere projekt inden for samme område. Forskningsgruppen ønsker at optimere en laboratoriemodel for dannelse af humane neuronale netværk (netværk af nerveceller), som de udviklede i det tidligere projekt. Projektet vil forsøge at integrere en speciel type hjerneceller (oligodendrocytter) i en test, der indeholder en række relevante celletyper. Denne celle-model har den fordel, at man i samme test kan undersøge effekter af bekæmpelsesmidler på flere processer for udvikling af nerveceller.
Tilskudsmodtager: IUF-Leibniz Research Institute for Environmental Medicine.
Tilsagn: 2.623.747 kr.