Der bør gennemføres reduktioner for, hvor meget lattergas danske renseanlæg må udlede. Ved indførelse af en grænseværdien bør den være relativ, så den tilpasses efter, hvor store mængder spildevand (kvælstof) det enkelte renseanlæg modtager.
Det fremgår af anbefalingerne i en ny konsulentrapport, som Krüger og Niras har udarbejdet for Miljøstyrelsen.
Lattergas er den største kilde til vandsektorens udledning af drivhusgasser og bidrager både til global opvarmning og til nedbrydning af ozon i stratosfæren. Derfor er der i den nationale klimaplan en målsætning om at halvere lattergasemissionerne fra renseanlæggene ved indførelse af en grænseværdi fra 2025.
Omkostningerne ved at reducere lattergasemissionerne fra danske renseanlæg forventes at ligge lavt sammenlignet med andre brancher, da reduktionerne primært forventes opnået ved simple målinger og driftsoptimering. Omkostningerne vil dog stige betragteligt, hvis mange renseanlæg er nødt til at investere i kapacitetsudvidelser.
Takstpåvirkningen ved en halvering af lattergasemissionerne estimeres til at ligge mellem 4 øre og 1,95 kr. per kubikmeter debiteret vand, afhængigt af behovet for nye investeringer i kapacitetsudvidelser som følge af lattergasstyringen.
Resultaterne af analysearbejdet, som ikke medtager andre former for regulering end ved grænseværdi, vil nu indgå i det videre arbejde med forberedelsen af den kommende regulering af lattergasemissioner fra renseanlæggene.
Den samlede rapport kan findes her.
Fakta: Lattergasregulering i den nationale klimaplan
Det fremgår af aftalen mellem den daværende regering (Socialdemokratiet) og Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet om Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi (16. juni 2020), at der skal indføres grænseværdier for lattergasemissioner fra renseanlæg fra 2025 med henblik på at halvere den nationale emission.
I aftalen står der:
”Der indføres grænseværdier for renseanlæggenes lattergasemissioner for renseanlæg, der renser spildevand svarende til 30.000 personers udledning (PE). Dermed omfatter grænseværdierne ca. 65 pct. af spildevandsmængden og 75 pct. af lattergasemissionerne fra processen. På baggrund af erfaringerne drøftes det senest i 2025 med aftalepartierne, om grænsen skal sættes ned fra 30.000 personers udledning (PE) til et lavere niveau”.