Ansøgningsrunden til Landbrugsstyrelsens vand- og klimaprojekter er åben frem til d. 30. september 2024

I dette informationsbrev kan du læse om den igangværende ansøgningsrunde for tilskudsordningen Vand- og klimaprojekter

Det er muligt at søge om alle fire indsatser under ordningen. Det vil sige, at det også er muligt at søge om fosforvådområdeprojekter og projekter om restaurering af ådale. Det er muligt at søge om projekter om restaurering af ådale i følgende kommuner: Slagelse, Faaborg-Midtfyn, Mariagerfjord, Brønderslev, Lemvig og Struer. I disse kommuner er der udvalgte vandområder til restaurering af ådale og det er derfor relevant at igangsætte forundersøgelsesprojekter for denne indsats i indeværende ansøgningsrunde.  

Fosforvådområdeprojekter kan søges igen og vurder derfor om det er muligt at etablere fosforvådområdeprojekter opstrøms søer med behov for reduktion af fosforbelastningen. Kravene til projekterne, udover beliggenheden opstrøms søer, er etablering af naturlig hydrologi og en omkostningseffektivitet op til 16.500 kr. pr. kg fosfor.  

Der har i starten af august været problemer med at uploade GIS filer til IMK. Det er løst nu, og ansøgningsskemaet skulle fungere. Du bør dog ikke vente til sidste dag, inden du indsender din ansøgning. 

Og husk, hvis du pga. problemer med tast selv ikke kan indsende, skal du fejlmelde din sag på hjemmesiden. Den kvittering, du får på din fejlmelding, er din dokumentation for, at du blev forhindret i at indsende rettidigt.  

Læs mere om vand- og klimaprojekter på Landbrugsstyrelsen tilskudsguide    

Ansøgning om midler til jordkøb og værditab
Midler til lodsejerkompensation i form af jordkøb og værditab skal ansøges i rubrik 3. J. Udgifter og hektar for henholdsvis jordkøb og værditab lægges sammen og angives i de relevante felter. Bemærk, at udgifterne til jordkøb skal være bruttoudgifter, dvs. indtægter ved jordsalg skal ikke fratrækkes. 

Det er jordfordelingskontoret, der forestår vurdering og aftale om værditab samt udbetaling af midler. Der skal derfor afsættes penge, selv om alle lodsejere ønsker værditab og der ikke er behov for køb af jord.

Indtægter fra jordsalg angives i sit eget felt.

Husk altid at tale med jordfordelingskontoret om udgifter til lodsejerkompensation og jordfordeling, inden du indsender din ansøgning.

I de nye skemaer til fosforvådområdeprojekter og projekter om restaurering af ådale angives udgifter til jordkøb og værditab i separate felter.

Løn til egne medarbejdere
Lønkategorierne er reduceret til 3 satser, satserne er samtidig opjusteret med lønudviklingen.  

Vi accepterer som regel kun én projektleder i lønkategori 1. Hvis der er flere medarbejdere på projektet, skal disse placeres i lønkategori 2 eller 3. 

I særlige tilfælde kan lønkategori 1 omfatte arbejdsopgaver, der forudsætter særlig erfaring og relevant specialviden på højeste niveau inden for et fagområde, som skal tilgodeses i projektet, og som ikke er almindeligt ledelsesarbejde eller projektledelse. Disse særlige arbejdsopgaver skal beskrives grundigt i ansøgningen.

Uanset hvilken lønkategori der anvendes, skal vi vurdere, om udgiften er nødvendig og rimelig. Du skal derfor beskrive arbejdsopgaverne så detaljeret, at vi kan vurdere dette.

Udtagningskonsulent
Udtagningskonsulentens arbejde er gratis for lodsejere, mens arbejde, der udføres for projektet, er støtteberettiget, såfremt der er afsat midler til det i budgettet. Husk derfor at søge om midler til udtagningskonsulenten under konsulentudgifter, hvis I forventer at gøre brug af udtagningskonsulentens ydelser. Og husk at beskrive formålet med udgiften. 
Bemærk, at vi ikke kan godkende en faktura fra udtagningskonsulenten, der f.eks. lyder på ”Rådgivning vedr. Peter Petersen”, da det tyder på individuel rådgivning til lodsejer, og derfor bør dækkes af udtagningskonsulentordningen.