Vild bæver fundet på Falster

En vild bæver blev i weekenden opdaget af børn på en legeplads i Nykøbing Falster. Miljøstyrelsen vurderer, at den kan være svømmet over Østersøen fra Nordtyskland og dermed være den første naturligt indvandrede bæver i 2500 år.

Den vilde bæver på legepladsen blev hentet af Dyrenes Beskyttelse og bragt til Knuthenborg Dyrepark. Siden blev den kørt til AQUA Dyrepark i Silkeborg, hvor den bliver undersøgt for smitsomme sygdomme, inden den slippes fri. Foto: Morten Vissing, AQUA Dyrepark

En flok børn på en legeplads i Nykøbing Falster fik sig noget af en overraskelse, da de lørdag aften legede på en børnehavelegeplads i byen: Et dyr, de ikke havde set før, løb efter dem og hvæsede. Det underlige dyr viste sig at være en vild bæver. Dyrenes Beskyttelse blev tilkaldt og hentede bæveren, hvorefter Miljøstyrelsen blev kontaktet. 

I første omgang blev bæveren bragt midlertidigt til Knuthenborg Dyrepark, og derefter er den blevet kørt til AQUA Akvarium & Dyrepark, som i forvejen har erfaring med bævere og bedre faciliteter til at håndtere dyret.

Bæveren skal nu testes og undersøges nærmere bl.a. for at sikre, den ikke er bærer af smitsomme sygdomme. Hvis det viser sig, at det er en oprindelig europæisk bæver, der er sund og rask, vil den hurtigst muligt blive sluppet ud i naturen igen.

Første indvandrede bæver i 2500 år 

Ind til videre tyder alt på, at der er tale om en vild bæver, som kan være svømmet 35-40 kilometer over Østersøen fra Nordtyskland til Falster. Det er dog endnu ikke endeligt bekræftet, siger Ejgil Andersen fra Miljøstyrelsens afdeling for Arter og Naturbeskyttelse.  

- Hvis det virkelig er tilfældet, er det lidt af en sensation. Det vil i givet fald være første gang i 2500 år at en bæver en naturligt indvandret til Danmark, siger han.

Miljøstyrelsen har indberetninger om, at der for to uger siden blev set en bæver ved Gedser Odde, og Ejgil Andersen formoder, det er den samme bæver, som har vandre de godt 20 kilometer fra Gedser til Nykøbing Falster. 

På jagt efter nyt territorium

Bæveren er formentlig en ung han, og Ejgil Andersen vurderer, den er ude for at finde et nyt territorium.

- Bævere er territoriale og danner par for livet. En bæverfamilie består typisk af en han, en hun, to til tre unger og de ikke kønsmodne unger fra tidligere år. Når ungerne bliver kønsmodne omkring 2-årsalderen forlader de det territorium, hvor de er født, for selv at finde deres eget og slå sig ned med en mage, siger han.

Man mener, at den oprindelige bestand af bævere uddøde i Danmark for omkring 2500 år siden, og i Europa var den næsten udryddet for 30 år siden, hvor der kun var omkring 700 tilbage.  Men i mange lande har man udsat bævere, og de findes nu mange steder i Europa. Ifølge Ejgil Andersen er den europæiske bæverbestand over en million i dag. I 1999 blev der udsat bævere i Vestjylland og i 2009 også ved Arresø, og den danske bestand er nu på 200 til 300 bævere, der særligt trives i Jylland.

Dyrenes Beskyttelse. Foto: Dyrenes Beskyttelse.
Bæveren blev først kørt til Knuthenborg Dyrepark af Dyrenes Beskyttelse. Foto: Dyrenes Beskyttelse.
Bæveren er vel ankommet til AQUA Dyrepark i Silkeborg. Foto: Morten Vissing, AQUA Dyrepark