Faldvildtrapporten for 2023 er udkommet

Fugleinfluenza kostede mange fugle, men også visse pattedyr livet i 2023. Det viser den årlige opgørelse over dødfundne dyr indleveret til faldvildtordning, som finansieres af Miljøstyrelsen.

I 2023 blev der igen fundet mange døde dyr i naturen, som viste sig at være smittet med fugleinfluenza. Dyrene er især blevet fundet på standene, og det drejede sig i 2023 ikke alene om fugle, men også om sæler fundet ved Avnø Fjord og en enkelt ræv. Det dokumenterer årsrapporten for 2023 fra den såkaldte faldvildtordning, som Miljøstyrelsen finansierer via jagttegnsmidler.

Faldvildtordningen indebærer, at alle, der finder dødt vildt, kan indsende det til obduktion og undersøgelse. Dermed får myndigheder og forskere et godt indblik i de sygdomme, der florerer i de vilde bestande af dyr i Danmark

Københavns Universitet har siden 1. juli 2023 haft kontrakt på opgaven med at obducere og undersøge de indsendte dyr, og dyrlægerne ved universitetets patologivagt obducerede i årets løb 964 stykker faldvildt, heraf 176 landpattedyr, 73 havpattedyr og 63 fugle 63 fugle.

Råvildtsygen stadig i omløb

I 2023 toppede rådyr lige som de foregående år listen over indleverede dyr, og det sygdomsbillede, der populært kaldes råvildtsygen med voldsom diarre og afmagring var stadig det mest udbredte sygdomsproblem hos råvildt. Af de 70 indleverede rådyr havde mere end halvdelen diarre, og i 20 tilfælde var dødsårsagen diarré og afmagring. En del var dog også døde af lungeinfektion forårsaget af lungeorm og svælgbremser.

Blandt ræve blev der også fundet en del sygdomme, som kan påvirke bestandene. Det drejer sig ud over ræven med fugleinfluenza om fransk hjerteorm, hundesyge og ræveskab. Der blev desuden fundet to harer med harepest, en sygdom som også kan smitte mennesker og føre til alvorlig sygdom. Siden harepest første gang blev fundet i Danmark i 2012, er der i alt fundet ti tilfælde her i landet.

Faunakriminalitet med gift

Også i 2023 blev der fundet forgiftede fugle. Mens det tidligere først og fremmest er gået ud over rovfugle, er der denne gang dræbt flere forskellige fuglearter i et bestemt område af Aalborg. Fuglene var forgiftet med stoffet Chloralose, som bl.a. findes i musegift til indendørs brug. Ifølge faldvildtrapporten har giften slået mere end 300 fugle ihjel i området. Sagen er meldt til politiet, men er fortsat uopklaret.

Faldvildtrapporten 2023 konkluderer, at sundheden i de danske vildtbestande generelt er god, men de mange dyrearter med meget forskellige diagnoser viser, at faldvildtordningen fortsat er en vigtig kilde til viden om sygdommene i de danske vildtbestande.

Læs mere om Faldvildtordningen

Læs Faldvildtrapporten 2023

Fakta om faldvildt i 2023

  •          Antal undersøgte dyr: 964 dyr
  •         176 landpattedyr
  •         73 havpattedyr
  •          63 fugle

Derudover 263 trafikdræbte, jagtskudte eller regulerede vilde dyr (især mink, ræv og hare) indsendt til overvågning og projekter ved Københavns Universitet

Yderligere 389 vilde dyr blev modtaget til overvågning og projekter ved Aalborg Universitet.