EU-millioner til Fyns natur

Små og isolerede naturområder skal forbindes med grønne korridorer, så der opstår varierede og robuste levesteder for dyr og planter. Snart udrulles naturforbedringer for i alt 119 mio. kroner med støtte fra EU's Life-fond.

Vandsalamanderen på billedet er sammen guldblomme (blomst), klyde (fugl) og strandtudse blandt de sårbare arter, som får gavn af projektet. Foto: MST

Naturen på Fyn ligger spredt i landskabet som små, isolerede øer. Fraværet af sammenhængende natur betyder, at truede arter ikke kan sprede sig, og det gør dem ekstra sårbare.

Men det skal et nyt stort naturprojekt kroner gøre noget ved. Og EU's Life-fond støtter med 80 millioner kroner. 

”Vi glæder os over, at EU anerkender og ser vigtigheden af at styrke naturen på Fyn, og at det er nødvendigt med samarbejde for at løfte biodiversiteten. Miljøstyrelsen ser frem til at deltage i et unikt projekt i samarbejde med Faaborg-Midtfyn kommune og de øvrige partnere,” siger Berit Borksted, Kontorchef ved Miljøstyrelsen Fyn, som er partner i det nye LIFE-projekt.

Det samlede projekt forbedrer forholdene for i alt 16 forskellige arter: mygblomst, guldblomme, strandtudse, klokkefrø, spidssnudet frø, stor vandsalamander, klyde, dværgterne, havterne, fjordterne, alm. ryle, splitterne, vibe, rødben, pigsmerling, tykskallet malermusling.

Desuden forbedres 1.045 hektar eksisterende natur og 43 km vandløb. Der etableres 322 hektar ny natur fordelt på 27 projektområder.

Partnerskab mellem mange 

Siden 2020 har der været arbejdet på at få skabt et fælles biodiversitetsprojekt, der skal styrke den fynske naturkvalitet og hjælpe truede og sårbare dyr og planter.

Det er lykkedes nu med et stort partnerskab. I alt 10 kommuner i den fynske region, Naturstyrelsen Fyn, Miljøstyrelsen, Amphi Consult, Skovskolen, FGU Fyn og Naturama står bag biodiversitets-projektet med det officielle navn, LIFE Ring.

Faaborg-Midtfyn Kommune er projektleder.

Projektet har som sagt fået tilsagn om økonomisk EU-støtte fra ”Nature and Biodiversity”-puljen på ca. 80 mio. kroner. De resterende 39 mio. kroner finansieres af de deltagende partnere. Derudover bidrager Aage V. Jensen fonden med yderligere 4 millioner kroner.

Grønne resultater overvåges 

Miljøstyrelsen bidrager med viden til projektet og dokumenterer projektets effekt på biodiversiteten ved at overvåge udviklingen i udvalgte naturtyper og arter undervejs i projektet.

”Miljøstyrelsen ser frem til at overvåge naturen i de 27 projektområder og være med til at dokumentere naturgenopretningen af over 1.000 ha natur og udviklingen af ca. 300 ha ny natur rundt om på hele Fyn. Det bliver spændende at følge, hvordan projektet gavner de sjældne og truede arter og naturtyper” fortæller Berit Borksted, Kontorchef ved Miljøstyrelsen Fyn

Naturen er ligeglad med kommunegrænser 

Fyn, Ærø og Langeland findes mange små og flere mellemstore naturområder med små og vigende bestande af truede og sårbare arter.

 

Som baggrund for projektet er der gennemført en analyse, der kortlægger en meget bred vifte af truede arter på Fyn, Langeland og Ærø.

Naturen er ligeglad med administrative grænser – derfor er én af hovedpointerne i projektet, at se Fyn som en stor fælles natur og etablere et strategisk fynsk samarbejde på tværs af kommunegrænser, for at standse tilbagegangen i biodiversiteten på Fyn.

Begynder til september

Projektets mål er at skabe gode, varierede og robuste levesteder til karakteristiske og sjældne dyr og planter. Det går hånd i hånd med genopretning af naturtyper.

LIFE Ring-projektet indledes i september 2024, og varer i otte år.

·      Indsatser i 15 Natura 2000 områder 

·       En fynsk biodiversitetsstrategi, der binder naturen på Fyn sammen

·       Øget formidling af biodiversitet via uddannelsesinstitutioner og Naturama

Der vil senere blive oprettet en hjemmeside, hvor man kan læse meget mere om projektet.  

Fakta: Om deltagerne i projektet 

·    Alle fynske kommuner, Ærø, Langeland og Naturstyrelsen Fyn gennemfører naturgenopretningen

·       Naturama – står for skoletjeneste og formidling af projektet både på Naturama og i felten.

·       FGU Fyn via Fyns Laksefisk etablerer en vandplanteskole – der skal dyrke vandplanter til udplantning i vandløb og opformere elritser som værtsfisk for malermuslingens larver

·       Skovskolen ved Københavns Universitet – står for efteruddannelse af fagfolk til daglig drift i projektområderne

·       Amphi Consult bidrager med ekspertviden omkring padder

·       Miljøstyrelsen står for monitorering af indsatsernes effekt på naturtyper og udvalgte arter.


Yderligere oplysninger, kontakt:

Kontorchef Miljøstyrelsen, Berit Borksted, tlf. 40615178

 

Disclaimer

Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or CINEA. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them