Trafikdræbt ulv ved Rold Skov identificeret

Det ulvelignende dyr, som i november blev fundet ved motorvejen nær Rold Skov, er nu identificeret som en hanulv indvandret fra Tyskland.

DNA-analyser har dokumenteret, at det ulvelignende, trafikdræbte dyr, som blev fundet ved Rold Skov, er en tysk født hanulv.

Det var en hanulv, som torsdag den 23. november 2023 blev fundet død i rabatten på den nordjyske motorvej ved Torsted vest Rold Skov. Det er nu fastslået ved hjælp af DNA-analyser.

Ulven blev fundet død af en medarbejder, der arbejder for Vejdirektoratet med renholdelse af nordjyske motorveje. Falck bragte den til Aalborg, hvor den blev afhentet af den nationale ulveovervågning og transporteret til obduktion på Københavns Universitet.

Obduktionen viste, at dyret var blevet påkørt og dræbt på stedet, og at det med al sandsynlighed var en ulv. Der findes dog hunde, som eksempelvis tjekkoslovakisk ulvehund, der nemt kan forveksles med ulv, og bl.a. derfor var det nødvendigt med en DNA-analyse. Det er denne analyse, som nu har bekræftet, at der var tale om en ulv. Analysen dokumenterer også, at det er en hanulv, som tidligere er registreret både i Tyskland og Danmark.

Ulvens DNA-profil er blevet matchet med det centraleuropæiske ulveregister, og det har vist sig, at den tidligere har efterladt DNA-spor ved Hangelsberg i Tyskland og på Kongenshus Hede i Midtjylland.

Yderligere oplysninger:

  • Kent Olsen, videnskabelig chef, Naturhistorisk Museum Aarhus:
    Mail eller telefon: 40 27 20 30.
  • Tim Kåre Jensen, veterinærpatolog og seniorrådgiver ved Patologivagten,
    Københavns Universitet: Mail eller telefon: 91 25 02 49.