Mallemukker (Fulmarus glacialis) skimmer havoverfladen i jagten på føde. Men alt for tit får fuglene i stedet næbet fuld af plastik. Plastikken ophobes i fuglenes maver, hvor den i værste fald kan være dødelig.
”Plastik og andet affald er en dødvægt, som tager plads fra rigtig mad. For de vilde dyr er effektivt næringsindtag en af de allervigtigste overlevelsesfaktorer. Det gælder om at spise og opbygge et fedtlag, så man kan klare sig gennem vinteren,” siger biolog Martin Nielsen fra Miljøstyrelsen.
Mere plastik end EU tillader
Der blev fundet plastik i cirka fire ud af fem af de døde mallemukker (79 pct.). Mere end hver tredje fugl (42 pct.) havde så meget plastik i maven, at det overskred EU’s grænseværdi for god miljøtilstand.
Tre af fuglene indeholdt særligt meget marint affald, og for mindst én af dem er affaldet formentlig den afgørende dødsårsag.
Det viser en ny undersøgelse, som Aarhus Universitet har lavet for Miljøstyrelsen, og som bidrager til at kaste lys over problemet med affald i havet. Plast og andet affald i miljøet betragtes i dag som en væsentlig presfaktor især i de marine økosystemer.
Fugle under kniven
I alt blev 24 ilanddrevne fugle indsamlet i 2022 og 2023 på strandene ved Skagen af Skagen fuglestation under Dansk Ornitologisk Forening og derefter undersøgt af Aarhus Universitet for indholdet af plastik i deres maver.
”Samarbejdet mellem Aarhus Universitet og lokale fugleinteresserede har bidraget til væsentlige flere fund af døde mallemukker end i de foregående år,” fortæller Jakob Strand fra DCE ved Aarhus Universitet, der leder projektet.
Jager blæksprutter
Undersøgelsen indgår i Miljøstyrelsens overvågning af miljøtilstanden i havet. Mallemukkerne er særligt gode til at sige noget om mængden af affald i havet, fordi de søger føde i havoverfladen. Deres føde består hovedsageligt af småfisk, krebsdyr og blæksprutter, som de opsamler fra eller lige under havoverfladen. Uheldigvis er det også lige her, at meget plastik flyder omkring.
Langt det meste plastikaffald i fuglene bestod af mikroplastik (1- <5 mm), men også mesoplastik (5–25 mm) og makroaffald (større end 25 mm) blev fundet i fuglene.
Hvorfor lige mallemuk?
Stormfuglen mallemuk er, på grund af artens fødesøgningsadfærd udvalgt som miljøindikator for affald indtaget af havdyr, som kan bidrage til vurderinger af belastningen, udviklingen over tid og miljøpåvirkninger af marint affald i Nordsøområdet.
Disse fugle overvåges både nationalt og regionalt med forbindelse til internationale overvågningsaktiviteter under EU's havstrategidirektiv og OSPAR-havkonventionen.
Indtag af marint affald i dødfundne mallemukker sammenholdes med OSPAR's tærskelværdi, som er fastsat ved, at højst 10 pct. af fuglene må indeholde mere end 0,1 gram plastpartikler i deres maver. EU har også denne tærskelværdi som indikator i miljøvurderinger af god miljøtilstand.