Ny undersøgelse: Danskerne ved ikke hvordan de undgår PFAS

Mere end halvdelen af danskerne mangler viden om, hvordan de kan undgå PFAS i hverdagen, viser ny Megafon-undersøgelse. Derfor lancerer Miljøstyrelsen mere information og hjemmesiden pfasfri.dk

Danskerne skal rustes til at minimere PFAS i deres hverdag. Resultaterne fra en ny Megafon-undersøgelse afslører nemlig, at danskerne ikke har tilstrækkelig information om PFAS, og hvordan de undgår de kemiske stoffer i deres produkter.

Blandt de danskere der kender til PFAS er der brug for mere information og vejledning; Hele tre ud af fire mener, at det er vigtigt for dem at undgå PFAS i hverdagen. På trods af dette ønske har kun en ud af fem kendskab til hvordan, og hvilke produkter, de skal vælge for at undgå PFAS.

Kig efter miljømærker, når du køber nye vand- og fedtafvisende produkter
Købssituationen er et af de steder, hvor vi som forbrugere kan gøre den største forskel i forhold til PFAS. Miljøstyrelsen lancerer derfor en kampagne, der sætter fokus på, hvordan danskerne kan mindske mængden af PFAS i hverdagen ved at være opmærksom på de produkter, de køber.

Vi kan være med til at minimere mængden af PFAS i vores egen hverdag og i samfundet generelt ved at undgå PFAS-holdige produkter, når vi køber nyt. Det kræver selvfølgelig at man ved, hvad man skal kigge efter – og det skal vores nye kampagne hjælpe med,” siger Grete Lottrup Lotus fra Miljøstyrelsen.

Med kampagnen opfordrer Miljøstyrelsen danskerne til særligt at kigge efter miljømærker som for eksempel Svanemærket og EU-Blomsten ved køb af vand-, fedt- og smudsafvisende kosmetik, imprægneringsmidler samt outdoortøj og udstyr.  Ud over opmærksomhed ved nye indkøb opfordrer Miljøstyrelsen blandt andet til at bruge produkterne til de er slidt op og støvsugning i hjemmet.

Danskerne vil gerne undgå PFAS, men ved ikke hvordan
PFAS findes i en lang række produkter, danskerne hver dag er i kontakt med, og nogle PFAS er kendt for deres skadelige virkninger på både miljø og menneskers sundhed.

I den nylige Megafon-undersøgelse svarer fire ud af fem danskere, at de kender til de kemiske stoffer og ved, hvad PFAS er. Et flertal i undersøgelsen har brug for mere information i den konkrete købssituation, og generelt svarer fire ud af fem danskere, at de efterspørger mere information om emnet.

Med lanceringen af en ny informationskampagne, der skal imødekomme netop denne problematik, ønsker Miljøstyrelsen at sikre bedre hjælp og oplysning til borgerne.

Læs mere om kampagnen og de gode råd til at mindske PFAS i hverdagen på PFASfri.dk.

Yderligere oplysninger
Grete Lottrup Lotus, funktionsleder Miljøstyrelsen, telefon: 24592371, e-mail: grlol@mst.dk

Fakta

  • PFAS er en forkortelse for Per- og polyfluoralkylstoffer (fluorstoffer), der kan gøre et produkt eller et materiale vand-, fedt- og smudsafvisende.
  • PFAS ophober sig i miljøet og i kroppen og kan i sidste ende medføre øget risiko for en række sundhedsskadelige effekter.
  • I forbrugerprodukter kan PFAS bl.a. findes i udendørstøj, møbler, gardiner, kosmetik, imprægneringsmidler, maling, elektronik, skivoks og tæpper.
  • Udsættelsen gennem forbrugerprodukter er begrænset og det vurderes i de fleste tilfælde, at brugen af et produkt indeholdende PFAS ikke er problematisk for den enkelte forbruger. Det er primært ved produktionen  af disse produkter og i affaldsbehandlingen af dem at PFAS udledes til miljøet, og sidste ende kan føre til en fremtidig forurening af både mennesker og miljø.
  • EU har forbudt en række PFAS og det forventes at mere end 10.000 PFAS bliver forbudt i EU inden for en årrække.

Pressebilleder

Billede 1

Billede 2