Skarven er en fredet fugl, men den har appetit på stallingens afkom, og stalling er en truet fiskeart. Hvordan er det på den baggrund muligt at understøtte beskyttelse af den sårbare fiskeyngel gennem bl.a. forvaltning af skarv? Det vil DTU Aqua undersøge med hjælp fra frivillige borgere, der bliver inddraget i et såkaldt citizen-science projekt.
Projektet har netop fået tilsagn om støtte på 965.000 kr. fra Miljøstyrelsens projektpulje til vildtforskning, og er dermed et af ti forskningsprojekter, som i slutningen af 2023 har fået tilsagn om støtte for sammenlagt ca. 5,5 mio. kr. i fra puljen. Pengene kommer fra jagttegnsmidlerne – det vil sige af den årlige afgift, som jægerne betaler for at indløse deres jagttegn.
Droner og DNA-spor
”Vi har fået en række virkelig gode og meget velkvalificerede ansøgninger. Det er opløftende og lover godt for resultaterne,” konstaterer forstkandidat Anders Larsen, Miljøstyrelsen, som har været involveret i udvælgelsen af de støttede projekter.
Undersøgelserne af, hvordan stalling kan beskyttes mod skarven, er det største af de i alt ti projekter. Blandt de øvrige er et pilotprojekt, som vil afprøve en ny teknik til at overvåge dyr i naturen ved hjælp af de DNA-spor, dyrene har efterladt. Metoden skal testes på odder, mink og ræv under ledelse af forskere fra Aalborg Universitet.
Teknologisk Institut undersøger sammen med en række partnere metoder, som kan redde rålam på markerne fra at blive dræbt af høstmaskiner under græsslæt. To projekter drejer sig om gæs, og to om overvågning med droner. Kronvildt, trækfugle og ørne er også blandt de dyr, som bliver genstand for undersøgelser.
Fire overordnede temaer
Ved fordeling af midlerne har Miljøstyrelsen lagt vægt på, at emnerne falder inden for ansøgningsrundens temaer, som var defineret i udbuddet af tilskudsrunden.
Det indebærer, at de enten skulle udvikle nye metoder til overvågning af vildtbestandene, nye tiltag, som forbedrer vildtets levevilkår, nye måder at forhindre vildtet i at gøre skade på andre arter og mennesker interesser eller skaffe ny viden om, hvad der forstyrrer fugle og pattedyr i naturen.
De enkelte projekter bliver støttet med beløb fra 248.000 kr. til det mindste projekt, der drejer sig om droneovervågning af gæs, til knap en million til projektet med skarv og stalling.