Kampagne skal sætte fokus på PFAS hos virksomheder

Miljøstyrelsen har udarbejdet materiale til en kommunal tilsynskampagne, der skal begrænse indholdet af PFAS i virksomheders spildevand.

Arkivfoto: Colourbox

Det kræver en målrettet indsats at finde kilden, når en virksomhed finder PFAS i spildevandet.

Miljøstyrelsen har nu udarbejdet et kampagnemateriale til landets kommuner, så de kan understøtte virksomhedernes opklaringsarbejde, når man finder PFAS i spildevandet.

Det er frivilligt, om den enkelte kommune vil gennemføre kampagnen.

Kampagnen forventes igangsat i foråret 2024, og Miljøstyrelsen håber, at rigtig mange kommuner vil benytte sig af det kampagnemateriale.

”Det er afgørende, at vi får begrænset udledningen af PFAS med virksomheders spildevand, både det, der ledes fra virksomheder til renseanlæg, og det der udledes direkte til vandmiljøet,” siger kontorchef Jane Hansen fra Miljøstyrelsen.

Tidligere undersøgelser har peget på, at PFAS bruges i mange brancher, og at spildevandet herfra er en væsentlig kilde til PFAS i vandmiljøet.

”Kampagnen har fokus på brancher, hvor der erfaringsmæssigt anvendes PFAS, og på virksomheder, som finder PFAS i deres udledninger. Her får virksomhedsledelsen hjælp til at finde kilden til PFAS og vurdere, om der er mulighed for at rense, udfase eller erstatte komponenter, der indeholder PFAS,” siger Jane Hansen.

Læs mere om kampagnen her

Det er ikke alle brancher, der har en reel mulighed for at ændre på sammensætningen af spildevandet. Kampagnen har derfor fokus på brancher, som anvender PFAS i produktionen fx i overfladebehandling.

Kampagnen har ikke fokus på brancher, som håndterer affald, selvom disse brancher også er en væsentlig aktør, når det kommer til PFAS-udledninger. Det skyldes, at affaldsbehandlende virksomheder i dag ikke har mulighed for at ændre på indholdet af PFAS i affaldet, de modtager.

Fakta om tilsynskampagnen
Virksomhederne kan fortsat lovligt anvende de fleste PFAS.

Kampagnen er derfor en informationskampagne, der skal hjælpe virksomhederne med at reducere eller fjerne udledning af PFAS via spildevandet.

Kampagnen giver samtidigt virksomhederne mulighed for at være på forkant med lovgivningen, herunder de forventede EU-krav om anvendelsesbegrænsning.

Læs mere om de forventede anvendelsesbegrænsninger 

Kampagnen gennemføres i to trin:

Kommunerne sender indledningsvis informationsmateriale til alle virksomheder inden for udvalgte brancher. Herefter fører kommunerne fysiske kampagnetilsyn på nogle af virksomhederne.

Informationsmaterialet fra Miljøstyrelsen indeholder en guide, så virksomheden selv kan identificere potentielle PFAS-kilder og undersøge, om der er mulighed for at reducere eller fjerne PFAS fra deres produktion.

På virksomheder, hvor kommunen fører fysisk tilsyn, kan den tilsynsførende hjælpe virksomheden med at identificere eventuelle anvendelser af produkter, der indeholder PFAS, og vejlede om de muligheder, virksomheden har for at reducere eller udfase brugen heraf.

Fakta om PFAS
PFAS er en samlebetegnelse for over 12.000 kemisk fremstillede stoffer, der indeholder organiske fluorforbindelser.

PFAS er problematiske, da stofferne er svært nedbrydelige eller kan nedbrydes til svært nedbrydelige stoffer. Mange af stofferne er mobile i vandmiljøet og kan ophobes i planter, dyr og mennesker.

Om de bedst undersøgte PFAS ved man, at de udgør en risiko for leveren og immunsystemet og har en negativ effekt på fertiliteten og/eller det ufødte barn, herunder lavere fødselsvægt. Endvidere mistænkes de også for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Nogle PFAS er allerede reguleret gennem lovgivningen, og det forventes, at der inden for få år indføres anvendelsesbegrænsninger på alle de øvrige PFAS.

PFAS anvendes mange steder i industrien på grund af deres vand-, fedt- og smudsafvisende samt brandhæmmende egenskaber, men de anvendes også i produkter, som bruges under tryk, ved høj temperatur eller i forbindelse med kraftige syrer/baser.

PFAS kan ledes til renseanlæggene med spildevandet.

Forsyningsselskabernes renseanlæg fjerner dog ikke PFAS, som derfor udledes til vandmiljøet med renseanlæggets spildevand. PFAS ender også i spildevandsslam, og udbringning af slam på marker kan derfor give anledning til, at PFAS kan optages i afgrøder og udvaskes til grundvand. Via spildevand kan PFAS derfor spredes bredt i miljøet.