Miljøstyrelsen driver cirka 450 målestationer i vandløb og søer fordelt over hele landet. Stationernes primære formål er at overvåge transporten af vand og næringsstoffer gennem vandløb til de indre danske farvande.
I de senere år er der dog kommet en stigende interesse for også, at benytte stationerne til varsling og klimatilpasning og i forbindelse med ekstremhændelser og oversvømmelser.
Se video, der præsenterer Miljøstyrelsens målestationer og hvordan data bliver til og bruges
I et nyt samarbejde mellem DMI, Danmarks Miljøportal og Miljøstyrelsen danner data fra målestationerne grundlag for DMIs nye nationale varslings- og prognosemodel for oversvømmelser fra vandløb og søer.
Læs mere om DMIs nye varslings- og prognosesystem hos DMI.
På stationerne måles vandstand og vandføring, og data sendes løbende til en central database via mobiltelefonnettet. DMI henter løbende data fra alle målestationerne, og bruger dem aktivt i arbejdet med varsling af oversvømmelser over for både beredskaber og borgere.
Se hvor højt vandet står i dit lokale vandløb
Med offentlig adgang til data i nær realtid kan alle interesserede se, hvor højt vandet står deres lokale vandløb.
Det kan f.eks. bruges til, at følge med i vandstandsudviklingen i en situation med risiko for oversvømmelse – er vandstanden stadig stigende? Er hændelsen kulmineret og vandet på vej ned igen?
Vi samler alt data om vandløbsvand i Danmark
Som en del af arbejdet med at gøre Miljøstyrelsens målestationsdata tilgængelige, har styrelsen sammen med Danmarks Miljøportal og Kommunernes Landsforening udviklet en åben fællesoffentlig løsning for lagring og udstilling af vandløbsdata. Det betyder, at alle, der driver målestationer i vandløb i Danmark, kan uploade deres data til løsningen. Det er gratis, og data vil automatisk blive udstillet for offentligheden via Miljødata. Visionen er, at få samlet alt data ét sted til gavn både for arbejdet med klimatilpasning og for varsling af oversvømmelser.
Teknisk information
Teknisk information om hvordan man tilføjer sine egne stationer til løsningen kan findes på nedenstående links. Er der brug for yderligere hjælp, kan Miljøportalens Support kontaktes eller man kan tage fat i kontaktperson hos Miljøstyrelsen Rasmus Ringgaard på rasar@mst.dk