Høring af nye bekendtgørelser om håndtering af bygge- og anlægsaffald og nye regler om selektiv nedrivning

Miljøstyrelsen offentliggør den 29. februar 2024, udkast til tre bekendtgørelser, samt tilhørende høringsmateriale på Høringsportalen

Over 40 % af de danske affaldsmængder er bygge- og anlægsaffald. For at sikre bedre affaldshåndtering og skabe incitament til mere genbrug og genanvendelse af byggematerialer og affald fra nedrivninger, er der indgået politisk aftale om, at der skal indføres regler om selektiv nedrivning for fuldstændig fjernelse af etageareal over 250 m2. Udkastet til disse regler sendes nu i høring.

Høringen igangsættes den 29. februar 2024 og løber frem til den 2. april 2024. Miljøstyrelsen afholder i samarbejde med DAKOFA høringsmøde den 15. marts 2024. Det vil være muligt at deltage i høringsmødet både ved fysisk tilstedeværelse, dog med begrænsede pladser, og online.

Med bekendtgørelserne bliver der indført krav om selektiv nedrivning ved fuldstændig fjernelse af etageareal over 250 m2, samtidig med, at det eksisterende kapitel 11 i affaldsbekendtgørelsen, om særlige regler om private og professionelle bygherrers screening, kortlægning og anmeldelse af bygge- og anlægsaffald, bliver flyttet over i den ene bekendtgørelse. 

De tre bekendtgørelser hedder henholdsvis;

  • Bekendtgørelse om håndtering af affald og materialer fra bygge- og nedrivningsarbejde,
  • Bekendtgørelse om kvalitetsledelsessystemer for autoriserede nedrivningsvirksomheder og registrering af kontrolorganer
  • Bekendtgørelse om uddannelse til miljø- og ressourcekoordinator og ressourceansvarlig.

Bekendtgørelse om håndtering af affald og materialer fra bygge- og nedrivningsarbejde indeholder de eksisterende regler fra affaldsbekendtgørelsens kapitel 11, der dog har undergået enkelte mindre ændringer, samt de nye regler for selektiv nedrivning. Disse omfatter bl.a. at virksomheder der udfører nedrivninger der omfatter hel eller delvis fjernelse af etageareal over 250 m2, skal være autoriserede, hvilket indebærer, at virksomhederne;

  • skal have et kvalitetsledelsessystem, som er et egenkontrolsystem til kvalitetssikring, der bl.a. skal indeholde virksomhedens organisation og kompetencer, bemanding af opgaver, dokumentation for opgavers udførsel, m.v.
  • skal være underlagt et kontrolorgan og
  • skal anvende en ressourceansvarlig.

Derudover skal bygherrer, der lader nedrivning i den ovennævnte størrelsesorden udføre, have en miljø- og ressourceansvarlig tilknyttet, samt udfylde og overholde en standardiseret nedrivningsplan.

Bekendtgørelse om kvalitetsledelsessystemer for autoriserede nedrivningsvirksomheder og registrering af kontrolorganer omhandler kravene til de autoriserede virksomheders kvalitetsledelsessystem, godkendelse og efterprøvning af kvalitetsledelsessystem, kravene til kontrolorganerne og registrering af kontrolorganerne på nedrivningsområdet. Derudover reguleres udenlandske aktørers muligheder for at tilgå det danske marked på baggrund af udenlandske kvalifikationer mv.

Bekendtgørelse om uddannelse til miljø- og ressourcekoordinator og ressourceansvarlig omhandler kravet om uddannelsesbevis for den enkelte person og fastsætter de kompetencekrav, der skal være med til at udgøre uddannelserne til miljø- og ressourcekoordinator og ressourceansvarlig.

 

Læs bekendtgørelserne på høringsportalen her.