Skærpet håndhævelse overfor manglende udledningstilladelser

Miljøstyrelsen skærper tilsyn og håndhævelsespraksis ved manglende udledningstilladelser til spildevandsforsyningsselskabernes udledninger

Flere indskærpelser og flere politianmeldelser af forsyninger, der mangler udledningstilladelser til regnbetingede udledninger. Det er det forventede resultat af Miljøstyrelsens nye skærpede linje over for spildevandsforsyninger, som udleder renset spildevand til miljøet uden at have den lovpligtige tilladelse.

Regnbetingede udledninger

Begrebet regnbetingede udledninger dækker både over udledninger af regnvand, som ikke er opblandet, og derudover over de såkaldte overløb, hvor regnvandet ved større nedbørshændelser blandes med fx husspildevand og ledes uden om et renseanlæg, der ellers ville svømme over. Overløbet leder i stedet det opblandede kloakvand ud i søer, vandløb og havet efter en mindre effektiv rensningsproces.

Det er blandt andet på baggrund af Rigsrevisionens beretning om tilsyn og afgiftskontrol med spildevand, at styrelsen nu skærper håndhævelsespraksis.

I oktober 2023 udkom Rigsrevisionen med sin beretning om tilsyn og afgiftskontrol med spildevand. Her blev det blandt andet påpeget, at Miljøstyrelsen næsten udelukkende havde håndhævet miljøbeskyttelsesloven over for spildevandsforsyningsselskaberne med henstillinger og indskærpelser.

Rigsrevisionen fandt også eksempler, hvor Miljøstyrelsen ikke havde håndhævet over for spildevandsforsyningsselskaber, der manglede udledningstilladelser.

Ny vejledning om håndhævelse på vej 

I Miljøstyrelsen pågår der i øjeblikket et arbejde med at revidere styrelsens vejledning om håndhævelse af miljøbeskyttelsesloven. Samtidig er styrelsen i gang med at efterse sine interne retningslinjer og arbejdsgange for håndhævelse ved manglende udledningstilladelser og kravoverskridelser ift. spildevandsudledninger fra spildevandsforsyningsselskaber.