I vinteren 2021-22 gennemførte Miljøstyrelsen en indberetning af data fra drikke- og spildevandselskaber under vandsektorloven, den såkaldte ”Parismodel for en energi- og klimaneutral vandsektor”. Formålet var at skabe et samlet overblik over de danske drikke- og spildevandsselskabers aktuelle og forventede energi- og klimaperformance frem til 2035. Det var frivilligt for selskaberne at deltage i undersøgelsen. Trods dette var der meget stor opbakning, og langt hovedparten af selskaberne deltog. Undersøgelsen viste, at vandsektoren samlet set forventer at blive klimaneutral i 2030. Se her
Indberetningen var et led i aftalen om Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi Se her. I udarbejdelsen af Parismodellen var det vigtigt for alle parter, at den ikke var mere kompliceret end at alle selskaber kunne være med. Samtidig skulle den alene dække selskabernes energiforbrug og klimapåvirkning fra driftsopgaverne, således at anlægsinvesteringer ikke var medtaget. Ud over relevansen for vandselskaberne har modellen og dens resultater været et godt redskab til statens og flere interessenters eksportfremstød og indflydelse på EU-politikken på området.
Miljøstyrelsen er nu gået sammen med brancheorganisationen DANVA for at gennemføre en ny indberetningsrunde. Modellen revideres, således at den lever op til internationale standarder, herunder GHG-protokollen, uden at den kompliceres unødigt. Dermed styrkes modellens troværdighed, når danske aktører skal bruge resultaterne til at understøtte Danmarks eksport og politiske dagsordener internationalt. I det forberedende arbejde inddrages både fageksperter og de vigtigste interessenter.