En af landets sjældneste edderkopper er fundet på en ny lokalitet.
Det nye fund af jagtedderkoppen, Trochosa robusta, er gjort på Høvblege på Møn af Frederik Leck Fischer, der er naturformidler og araknolog, det vil sige ekspert i edderkopper.
”Trochosa robusta er lidt af en sensation og er med til at understrege, hvor specielt et område Høvblege er,” siger Frederik Leck Fischer.
Edderkoppen er ellers kun kendt fra kalkklinten ved Arnager på Bornholm. Her er arten første gang registreret i september 2005.
Sebastian Klein præsenterer arter.dk
Central rolle for arter.dk
”Fundet understreger den store betydning af arter.dk, som opsamlingspunkt for viden om naturen. Takket være arter.dk, er det nemt for alle at registrere fund af arter. Og gennem arter.dk bliver lokale ildsjæles viden om naturen gjort tilgængelig for en bred kreds inklusiv naturforvaltere og myndigheder,” siger biolog Payana Parton Henriksen fra Miljøstyrelsen, der er en af parterne bag arter.dk
I den officielle rødliste over sjældne og truede arter er jagtedderkoppen er noteret som sårbar. Trochosa robusta kræver soleksponerede, sydvendte skråninger med kalk. Rent forvaltningsmæssigt er afgræsning vigtig, så dens levesteder forbliver åbne og ikke gror til i krat.
I skjul i natten
Edderkopper overvåges kun sparsomt i Danmark i det officielle naturovervågningsprogram, NOVANA. Derfor kan en lille art godt leve på en lokalitet uden at blive opdaget, og det kunne ifølge Frederik Leck Fischer godt være tilfældet her:
”Jeg tror sådan set altid arten har været der, men blot er gået under radaren fordi, at den er nataktiv. Jeg fandt den kun fordi to individer tilfældigvis havde søgt ly for solen under en tørret kokasse,” siger Frederik Leck Fischer.
Miljøstyrelsen overvåger naturen i Danmark. I NOVANA holdes der blandt insekter øje med sommerfuglen hedepletvinge, der kun findes kun i Nordjylland og eremit, der lever i en række skove på Sjælland og Lolland-Falster.
Endelig overvåger Miljøstyrelsen sommerfuglen sortplettet blåfugl, som i Danmark kun findes i Høvblege. Det samme område som den nyfundne edderkoppeart.