Mørke, tåge og vildt på vejen er en rigtig dårlig kombination, som hvert år koster mange dyr livet i trafikken. Efteråret er højsæson for påkørsler af dyr, og derfor opfordrer Miljøstyrelsen bilisterne til at være ekstra opmærksomme på dem i denne tid.
Det er især hjortevildt, man skal passe på. Hjortevildtet bevæger sig helst omkring i skumringen og dæmringen, og i efterårsmånederne falder det uheldigvis sammen med myldretiden, hvor mange bilister kører til og fra arbejde. Det koster hvert år mere end 10.000 stykker hjortevildt livet i trafikken.
Sammenstødet er næsten altid fatalt for dyret, og i nogle tilfælde kan det også gå hårdt ud over de involverede trafikanter.
Ring 1812 ved påkørsel
Hvis du er så uheldig at ramme et dyr, som ikke dør, men løber væk, er der dog hjælp at hente: Ring 1812 til Dyrenes Vagtcentral. Centralen, der drives af Dyrenes Beskyttelse, kan tilkalde en schweisshundefører, som opsporer det sårede dyr med en specialtrænet hund og afliver det, så det ikke lider unødigt.
Er der også tale om personskade, skal du desuden ringe 112.
Som bilist kan du selv mindske risikoen for at køre et dyr ned ved at køre langsomt og forsigtigt, så snart du ser et hjorte-advarselsskilt, eller når du kører gennem et skov- eller naturområde. Vær især opmærksom i tusmørke. Ser du et dyr krydse vejen vil der ofte følge flere, så sænk hastigheden.
Sænk farten – så mindsker du risikoen for at bringe andre bilisters sikkerhed i fare med pludselige undvigemanøvre eller hårde opbremsninger.
Husk nummeret
- Ring 1812 hvis du har ramt et dyr, som er løbet væk fra stedet
- Ring 112 ved personskade
- Ring 8020 2060 til Trafikcenteret på motorvej med stærk trafik.
Gode råd hvis du har påkørt et dyr
- Parkér uden for kørebanen
- Tænd bilens advarselsblink
- Brug sikkerhedsvest, når du står på vejen
- Fjern kun et dødt dyr fra kørebanen, hvis det kan være årsag til, at andre forulykker
- På motorveje – MÅ DU IKKE STANDSE. Kør fra, når det er muligt. Ved alvorlig skade på bilen, hold da ind i nødsporet.