Ny invasiv plante fundet i sø nær Ribe

Akvarieplanten papegøjefjer, som hurtigt kan sprede sig og overskygge alt andet liv i en sø, er for første gang fundet i Danmark. Miljøstyrelsen advarer mod at sætte den og alle lignende planter ud i naturen. 

Der findes mange varianter af papegøjefjer, men fælles for dem er, at de optræder invasivt i den danske natur, hvor de hurtigt spreder sig og kvæler alt andet liv. Foto: Colourbox

I akvariet ser vandplanten papegøjefjer fin ud. Planterne ligner små juletræer, som står og svajer graciøst i vandet, men i naturen optræder den invasivt og kan på kort tid gøre stor skade. Det har Miljøstyrelsen konstatereret, efter at der tidligere i år blev fundet papegøjefjer i et regnvandsbassin nær Ribe.

Papegøjefjer formerer sig vegetativt, og i en sø kan den på kort tid dække hele vandoverfalden og dermed kvæle alt andet liv ved at afskære andre planter og dyr fra sollys.

Tøm aldrig akvariet i sø eller vandløb

”Vi har aldrig set papegøjefjer i naturen herhjemme før, og vi er ret sikre på, at den er blevet spredt, ved at nogen har tømt et akvarium ud i bassinet,” siger Julian Dons Henriksen, Miljøstyrelsen. Han advarer indtrængende mod den praksis, fordi konsekvenserne er helt uoverskuelige.

”I det lukkede miljø indendørs gør papegøjefjer og lignende planter ingen skade, men det er helt afgørende, at de ikke bliver spredt i naturen. Der gør de stor skade på økosystemet, og vi har ikke nogen effektive metoder til at bekæmpe dem. Derfor må vi på det kraftigste opfordre til, at man ikke tømmer sit akvarium i søer og vandløb og aldrig udplanter vandplanter, der ikke er naturligt hjemmehørende,” siger han.

Ingen gode metoder til bekæmpelse

Papegøjefjerene ved Ribe blev opdaget allerede i foråret af medarbejdere fra konsulentfirmaet NIRAS, der kom for at oprense regnvandsbassinet. De fandt til deres overraskelse en sø helt dækket af grøn plantevækst. Det indberettede de med det samme til Miljøstyrelsen, som hen over sommeren har overvåget plantens udvikling og forsøgt at vurdere, hvad der kan gøres for at fjerne den eller i det mindste forhindre den i at sprede sig.

”Desværre mangler vi en effektiv bekæmpelsesmetode,” konstaterer Julian Dons Henriksen. ”I udlandet har man forsøgt, med bekæmpelse af lignende planter ved at overskygge de områder, hvor de findes, både på overfladen og nede på bunden. Man har også afprøvet håndlugning, men intet har virket, og gift kan vi ikke bruge i vandmiljøet,” siger han.

Indberet invasive planter

Sammen med papegøjefjer blev der også fundet new zealandsk korsarve i søen ved Ribe. Den har ikke bredt sig tilsvarende, men den er invasiv og kan sprede sig på samme måde. Det samme gælder en tredje akvarieplante, grøn cabomba, som gennem flere år har givet store problemer i Hedeland Fiskesø ved Roskilde.

Alle tre plantearter formerer sig vegetativt og kan lynhurtigt sprede sig, hvis de slipper ud i vandmiljøet, hvor de danner et sammenhængende plantedække, der skygger for alt andet liv.  

”Da det er så svært at bekæmpe den type planter, og da de gør så stor skade, vil vi meget gerne have, at alle borgere, som finder dem i naturen, indberetter fundene til Miljøstyrelsen via arter.dk. Det vil være en stor hjælp i arbejdet med at forhindre yderligere spredning,” siger Julian Dons Henriksen.