Kan dine briller gøre dig syg?

Et stigende antal danskere henvender sig til Videnscenter for Allergi med f.eks. ansigtseksem, hævelser og en mistanke om at det skyldes deres briller. Det får nu Miljøstyrelsen til at undersøge om der er en sammenhæng til de kemikalier, som er i briller.

En kvinde lider af rød hud og svie i ansigtet – en anden har hævelser i ansigtet og begge gange er der mistanke om allergi over for deres briller. I nogle af tilfældene skyldes generne formentligt, at brillestellet indeholder ulovligt nikkel, men i andre tilfælde er det uklart, hvilket kemisk stof der er årsag til generne.

Briller er nødvendige for rigtig mange danskere, og derfor er det særligt kritisk, hvis brillestel indeholder kemiske stoffer, som gør os syge, og derfor er der brug for at finde ud af, hvilke kemikalier, der er i brillestel og få en forklaring på de allergitilfælde, som vi har set, siger Maria Thestrup Jensen fra Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen forventer at resultaterne medfører ny viden og indsigt i, hvilke potentielt sundhedsskadelige kemikalier, der bruges i briller, og om de udgør en risiko for brugeren.

Det er første gang, at Miljøstyrelsen ser på området, og resultaterne forventes klar foråret 2025

Yderligere oplysninger

Maria Thestrup Jensen, Miljøstyrelsen, tlf. +45 21 43 62 39 , e-mail: matje@mst.dk

 

Fakta

Om Miljøstyrelsens undersøgelse af brillestel

Projektet skal undersøge, hvilke sundhedsskadelige stoffer, der anvendes i brillestel af plastik og hvorvidt disse kan udgøre en sundhedsmæssig risiko for brugeren. Der er særligt fokus på brillestel af plast, da der mangler viden om, hvilke potentielt sundhedsskadelige stoffer disse kan indeholde.

Formålet med projektet er at producere et indspil til eksisterende lovgivning, og projektet skal derfor fokusere på stoffer, som endnu ikke er reguleret, eller hvor der endnu ikke er fastsat grænseværdier i kemikalielovgivningen.

Om Miljøstyrelsens undersøgelser af forbrugerprodukter

Miljøstyrelsen gennemfører hvert år en række undersøgelser, der skal frembringe ny viden om kemikalier i en række forbrugerprodukter, herunder en vurdering af deres effekter på miljø og sundhed. Miljøstyrelsen har tidligere undersøgt eksempelvis legetøj, kosmetik, smykker, møbler og husholdningskemikalier.

Se tidligere undersøgelser