Pakkebude løber i pendulfart mellem de danske familier, for vi handler rigtigt meget på nettet. Danskerne handlede i første halvår 2023 for hele 90,4 mia., kr., og nu står vi over for både Black Friday og julehandelen, hvor der også handles på nettet i stor stil.
I indkøbskurven er der pakker til børnene fra hele verden, da over 10% af danskernes nethandler sker i webshops fra lande uden for EU, hvilket betyder, at vi risikerer at købe varer, som er fulde af farlig kemi.
Forældre glemmer at tjekke hvor varen sendes fra
Miljøstyrelsens nye undersøgelse viser, at 80 procent af forældrene godt ved, at der er mindre risiko for farlig kemi, når man handler for eksempel legetøj i webshops inden for EU. Alligevel er det kun 33 procent af forældrene, der hver gang er opmærksom på, om varen sendes fra et EU-land. Det skal en kampagne fra Miljøstyrelsen nu forsøge at ændre på, før højsæsonen for juleindkøb for alvor sætter ind.
”Som forbruger ved man som regel godt når man køber fra for eksempel Shein eller Wish, at det er billigere og ikke altid lige så godt. Problemet kan i lige så høj grad være, at man tror, at man handler i Danmark eller inden for EU, men slet ikke gør det. I den nye kampagne giver vi børnefamilierne nogle råd til at e-handle mere sikkert til deres børn.”,siger funktionsleder i Miljøstyrelsen Grete Lottrup Lotus.
Problemet med webshops med base i for eksempel USA, Kina eller Japan er, at de kan have andre kemiregler, end dem vi har i Danmark og EU. Derfor kan for eksempelvis legetøj indeholde kemikalier, der er forbudt at bruge inden for EU.
Større risiko ved køb online uden for EU
Miljøstyrelsen har tidligere fundet ulovlige mængder af kemikaliet bor, der er skadeligt for forplantningsevnen, i slimlegetøj, købt uden for EU, og der er også fundet hormonforstyrrende ftalater i skadelige mængder i plastikfigurer og fidget-legetøj.
” Børn er mere følsomme over for kemikalier end voksne, og derfor anbefaler vi, at være ekstra forsigtig, når der handles til børnene online. Det gør vi fordi vores kontroller viser, at der ved køb i net-butikker uden for EU er større risiko for, at produkterne indeholder skadelig kemi. Derfor er det en god tommelfingerregel, at man som udgangspunkt handler online til børnene inden for EU”, slutter Grete Lottrup Lotus.
Den nye kampagne går i luften den 1. november og omdrejningspunktet er blandt andet hjemmesiden grænserforkemi.dk, der giver gode råd til at styre uden om farlig kemi, når man handler online.
Yderligere oplysninger
Grete Lottrup Lotus, funktionsleder Miljøstyrelsen, tlf. 24592371, e-mail: grlol@mst.dk
Fakta: Udvalgte indsigter om danskernes nethandel:
- 95 procent af de adspurgte forældre køber produkter til børn online.
- 80 procent af de adspurgte forældre er klar over, at de er sikret bedre mod skadelig kemi i produkter, hvis de handler i en webshop fra et land inden for EU.
- 33 procent af de adspurgte forældre husker altid at tjekke om deres produkter købt til børn online sendes fra et land inden for EU.
Kilde: Data er indsamlet repræsentativt via Norstat for Miljøstyrelsen i uge 38-39 2023 blandt 2001 respondenter herunder 446 personer med børn i husstanden under 18 år.
- Danskerne handlede i første halvår 2023 for 90,4 mia., kr.
- Over 10% af danskernes nethandler sker i webshops fra lande uden for EU.
Kilde: Dansk Erhvervs e-handelsanalyse 1. halvår 2023
Råd til børnefamilier der e-handler til børn
- Tjek webshoppens nationalitet – er det inden for EU, er du og dine børn som udgangspunkt beskyttet af EU’s kemiregler
- Tjek sælgeren – Webshops i EU skal oplyse telefonnummer, mail, adresse, navn
- Drop købet, hvis prisen er for god til at være sand
Og vær særlig opmærksom, når du køber
- Legetøj til små børn
- Legetøj i blødt eller hård/blød plast
- Badetøj og badedyr
- Hudprodukter.