Pas på fuglerederne når du klipper hækken

Tag hensyn til de ynglende fugle i haven, før du går i krig med hækklipper og motorsav. Det er for eksempel forbudt at fælde træer med aktive fuglereder.

Du kan nemt komme til at ødelægge fuglereder, når du klipper hækken, eller gøre fugleungerne alt forsynlige for fx katten. Foto: Colourbox.

Sommertid er havetid for mange mennesker, men fugle med reder i hækken eller havens træer trives bedst med havejere, som bliver i liggestolen eller hængekøjen.

Vil du klippe hækken, så tjek altid, at der ikke er aktive fuglereder med æg eller yngel i den. Selv om haven er privat område, kan du ikke gøre helt, som du vil. Det er for eksempel forbudt at ødelægge eller beskadige fuglereder eller æg, og det er ulovligt at fælde eller beskære træer med aktive reder.

Fuglene i første række

”Det lyder måske lidt underligt, at man ikke bare kan fælde og beskære sine egne træer og buske, som det passer en, men vi har reglerne for at beskytte fuglene i den periode, hvor de bygger rede og har unger,” forklarer Lasse Jensen, miljøplanlægger i Miljøstyrelsen.

Reglerne, som findes i Jagt- og vildtforvaltningsloven paragraf 6a stk. 2, siger, at fugles reder ikke forsætligt må ødelægges, beskadiges eller fjernes. Fugleæg må heller ikke forsætligt ødelægges eller beskadiges.

Derfor må du ikke fælde et træ i din have, hvor en fugl har bygget rede, men du må godt beskære det, hvis du kan gøre det uden at forstyrre fuglene eller beskadige reden. Det samme gælder for hækken.

”Du må selvfølgelig gerne klippe hæk om sommeren, men du skal være særlig opmærksom på fuglerederne. Du skal ikke alene undgå at ødelægge dem, men også tænke på, at hvis du blotlægger en aktiv rede, så er den langt mere udsat for at blive plyndret af for eksempel katte eller skader,” forklarer Lasse Jensen.

De fleste fugle yngler og har aktive reder fra april til august, men nogle fuglearter som for eksempel duer, kan også have æg i reden på andre tidspunkter.

Fæld ikke hule træer

Gamle hule træer og træer med spættehuller og løs bark er attraktive for bl.a. fugle og flagermus. De må kun fældes i september eller oktober, fordi træet på andre tidspunkter kan være i brug som yngle- eller overvintringssted.

Generelt er gamle træer værdifulde for naturen. Tænk på det, før du fælder og overvej eventuelt, om træerne kan beskæres i stedet.