Sortand og rødstrubet lom er sikret, at de også fremover kan jage muslinger og småfisk i havet vest for Blåvandshuk.
Det fremgår af et udkast til en bekendtgørelse fra Miljøministeriet, der fastlægger afgrænsning og regler for det nye fuglebeskyttelsesområde, Østlige Tyskebugt, der markant udvider en eksisterende udpegning. Se kort nedenfor.
Bekendtgørelsen er i offentlig høring til 3. august
”Omkring to hundrede tusinde sortænder, svarende til en femtedel af alle Europas sortænder, overvintrer hver vinter i Danmark. Deres overlevelse er afhængig af områder, hvor de kan dykke ned og hente muslinger og snegle op fra bunden. Det nye fuglebeskyttelsesområde er et sådant område og et eksempel på, at vores havområder har international betydning for flere havfuglearter,” siger biolog Michael Borch Grell fra Miljøstyrelsen.
Cirka tre tusind rødstrubet lom, svarende til to procent af bestanden, opholder sig i samme område om vinteren.
Om foråret trækker fuglene mod nord og øst til yngleområder i Nordskandinavien, Nordrusland og i Sibirien.Fuglebeskyttelsesområdet indgår i regeringens havplan.
Fakta om EU-fuglebeskyttelsesområder
Danmark har 125 fuglebeskyttelsesområder, der indgår i det europæiske netværk af Natura 2000-områder.
Hvert fuglebeskyttelsesområde er udpeget for at beskytte bestemte fuglearter, der enten er sjældne, truede eller sårbare. Eller som regelmæssigt gæster Danmark for at fælde fjer, raste under træk eller overvintre.
I fuglebeskyttelsesområde skal der altid foretages en vurdering af nye aktiviteter, der kræver tilladelse som fx vindmøller og havkabler. Det gælder også aktiviteter uden for fuglebeskyttelsesområdet, der kan påvirke ind i området.
EU's fuglebeskyttelsesdirektiv beskytter især mange vandfugle. De fleste fuglebeskyttelsesområder ligger derfor på havet, i fjorde og bugte eller i strandenge.