Bæveren er kommet til Odsherred

For første gang er der set spor af bævere på Sjælland uden for Arresø-området, hvor de oprindeligt blev udsat.

En lodsejer i Odsherred blev forbløffet, da hun en dag pludselig opdagede en bæver på sin grund i nærheden af Højby. Foto: Naturstyrelsen.

En lodsejer ved Højby i Odsherred har fundet spor af bævere på sin ejendom, og det er første gang, der er konstateret bæver på Sjælland uden for Arresøområdet.

I 2009-2011 blev udsat i alt 23 bævere i området omkring Arresø i håb om, at de ville sprede sig, yngle og etablere en livskraftig sjællandsk bestand, og det har de tilsyneladende endelig gjort.

”Nu ser vi, at bæverne begynder at opføre sig, som det var meningen, de skulle, og det har vi længe ventet på,” konstaterer vildtkonsulent Niels Worm fra Naturstyrelsen.

Han har sammen med to medarbejdere fra Odsherred Kommune besøgt lodsejeren og kan bekræfte, at det faktisk er bævere, der har været på spil ved Højby.

Ser du bæverspor – kontakt Naturstyrelsen

Hvis man ser spor af bæver på sin ejendom såsom bævergnav i træer eller dæmninger på vandløb, kan man kontakte Naturstyrelsen, som vil sende en medarbejder ud for at se på sporene.

Det er ingen grund til at tøve med at tage kontakt, understreger Niels Worm. Selv om bæveren er fredet, skal lodsejeren hverken frygte restriktioner i brugen af ejendommen eller være bange for de skader, bæveren kan blive årsag til. ”Det værste, der kan ske, er, at bæverne fælder nogle træer og bygger en dæmning, men det behøver ikke være noget problem,” siger han.

”Vi har mange års erfaring i at regulere højden af dæmningerne, så både mennesker og bævere kan være der. Derfor skal man egentlig bare glæde sig over at lægge jord til sådan en spændende art og over, at den formerer sig og har det godt,” siger han.

Økologisk nøgleart

Bæveren uddøde i Danmark for mere end 2.500 år siden, men i 1999 blev arten genindført. Den første udsætning fandt sted i Flynder Å-systemet ved Klosterheden i Vestjylland.

Bestanden blev i 2020 vurderet til at være på mellem 270 og 315 individer fordelt på 30-35 yngleterritorier, og Naturstyrelsen vurderer, at den sjællandske bestand er oppe på 70-80 individer.

”Udsætningen har været vigtig, fordi bæveren er en økologisk nøgleart. Det betyder, at dens levevis skaber levesteder for en lang række andre organismer til gavn for den hårdt trængte biodiversitet,” siger fuldmægtig Ejgil E. Andersen fra Miljøstyrelsen, som har det overordnede ansvar for forvaltningen af bæver i Danmark.

De nye levesteder opstår ved, at bævernes dæmninger skaber små oversvømmelse, og deres aktiviteter efterlader dødt ved i naturen og vedligeholder lysåbne arealer. På den måde er de med til at forbedre den økologiske tilstand i et område.

Ser du bæverspor: Kontakt den lokale afdeling af Naturstyrelsen

Vedr. bævere i Odsherred: Kontakt Naturstyrelsen Midtsjælland