I ”Klimaaftalen for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” fra juni 2020 blev det besluttet, at vand- og spildevandsselskaber omfattet af vandsektorloven skulle indmelde ambitioner om deres energi- og klimaregnskab frem mod 2030 til Miljøstyrelsen i en ”Parismodel for en energi- og klimaneutral vandsektor”. Klimaaftalen blev indgået mellem daværende regering (Socialdemokratiet), Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.
Arbejdet med en ny model
Danmark er gået forrest med indberetninger for klima, og der er sket en stor udvikling på området de seneste år. På baggrund af erfaringer fra den første runde af indberetninger fra forsyningerne i 2020-2021 er der nu kommet anbefalinger fra Envidan til en revideret og forbedret udgave af modellen. Formålet har været at få en model, der giver et så retvisende billede af vandsektorens klimapåvirkning som muligt samtidig med, at modellen kan benyttes til at sammenligne vandsektoren internationalt.
Vandsektoren har været inddraget på workshops i forbindelse med udvikling af modellen. Der har været fokus på valg af emissionskilder, beregningsmetoder og internationale standarder.
Konklusioner fra arbejdet og mulig ny indberetningsrunde
Envidan anbefaler i rapporten, at nye emissionskilder som slamhåndtering, kemikalieforbrug og metan fra drikkevand medtages, mens undgåede emissioner fra nedlagte septiktanke og fra undgåede lattergasemissioner i vandmiljøet som følge af spildevandsrensning ikke mere indgår. Ligesom i den tidligere model medtages der alene emissioner fra selskabernes drift og ikke fra bygge- og anlægsdelen.
For at leve op til GHG-protokollen (GreenHouse Gas, GHG) anbefales det endvidere, at blandt andet undgåede latteremissioner fra vandmiljøet ikke længere medtages. GHG-protokollen er den mest anvendte og anerkendte internationale standard for klimaregnskaber, jf. hjemmesiden.
Anbefalingerne vil gøre det til et endnu mere ambitiøst mål at nå klimaneutralitet i 2030, fordi danske spildevandsselskaber i høj grad bidrager til at rense spildevandet, således at latteremissioner fra vandmiljøet undgås.
Miljøstyrelsen vil i efteråret gå i dialog med branchens organisationer om den endelige model og en eventuel ny indberetningsrunde baseret på den nye model. En ny indberetningsrunde planlægges gennemført i 2024.
Rapporten med anbefalinger til en revideret Parismodel kan findes her.