Genbrugsmængder opgjort i Danmark

Genbrug er et brændende aktuelt område. Derfor skal mængden af genbrug opgøres hvert tredje år. Første opgørelse er netop blevet foretaget.

Genbrug kan gøre en stor forskel for miljøet, uanset om det drejer sig om bukser, mobiltelefoner, brædder eller hårde hvidevarer, vi ikke længere skal bruge. Det er en dagsorden, som er i fokus både i Danmark og i EU, og som nu understøttes af nye opgørelser.

Indtil nu har der ikke været meget viden om genbrugsmængder i Danmark, men det har en ny opgørelse bidraget til at ændre på.

Data til opgørelsen er blevet indsamlet fra både fysiske genbrugsbutikker som Røde Kors og Lions Denmark, online platforme som DBA og Trendsales, samt virksomheder, der håndterer og genbruger byggematerialer og elektronikaffald.

"Det er første gang, vi har foretaget denne opgørelse af genbrugsmængder i Danmark, og det giver os et vigtigt udgangspunkt for at kunne sætte endnu mere fokus på genbrug fremover," udtaler Nina Espegård Hassel, kontorchef i Cirkulær Økonomi og Affald.

Miljøstyrelsen vil fortsætte med at opgøre genbrugsmængder hvert tredje år for at følge udviklingen og styrke indsatsen på området. Ligeledes fortsætter arbejdet med at udvikle metoden, da opgørelse af genbrug er et nyt foretagende for Miljøstyrelsen.

Dette år markerer første gang, hvor alle medlemslandene i EU er forpligtede til at indsamle data om genbrug. Selvom EU har udstukket retningslinjer, er rammerne for dataindsamlingen stadig brede, hvilket gør sammenligning af data på tværs af lande udfordrende.

Resultater
Følgende data er indberettet til det Europæiske Miljøagentur:

I 2021 blev genbrugt 91.000 tons forskellige materialer i Danmark. Dette dækker over

  • 5.000 tons tekstiler
  • 27.000 tons elektronik
  • 46.000 tons møbler
  • 13.000 tons byggematerialer

FAKTA:

  • I 2021 blev der genbrugt 91.000 tons forskellige materialer i Danmark
  • I år er første år, hvor alle EU-lande skal indsamle viden og rapportere om genbrug af tekstiler, elektronisk udstyr, møbler og byggematerialer.
  • Metoderne er stadig ikke ensrettet, hvilket gør sammenligning af data på tværs af lande udfordrende.
  • 10 virksomheder har deltaget i projektet, bl.a.: Røde Kors, Lions Denmark, DBA, Trendsales, Søndergård, og Green dozer.
  • Fremover skal Miljøstyrelsen hvert tredje år kortlægge, hvor meget vi i Danmark genbruger inden for de fire kategorier: tekstil, elektronik, møbler og byggematerialer.

Hvis du vil vide mere?
Kontakt Rasmus Andreas Tønder - raant@mst.dk