57 ansøgninger til nye klima-lavbundsprojekter

Hvis alle de nye projekter gennemføres, bliver 3.300 hektar lavbundsjord gjort vådere. Det vil skære cirka 45.000 tons af den årlige CO2-udledning og gavne klima, vandmiljø og natur.

Arkivfoto: MST

Miljøstyrelsens klima-lavbundsordning har i den netop overståede ansøgningsrunde modtaget 57 ansøgninger fra kommuner, virksomheder og lodsejere, der ønsker at gennemføre lavbundsprojekter til gavn for klima, vandmiljø og natur. 

Projekterne vil, hvis de gennemføres, bidrage til målet om at udtage i alt 100.000 hektar lavbundsjorder.

Miljøstyrelsen har i ansøgningsrunderne i 2021 og 2022 givet tilsagn til cirka 7.000 hektar klima-lavbundsprojekter. I den aktuelle ansøgningsrunde forventer Miljøstyrelsen at udsende tilsagn inden jul.

Læs mere om klima-lavbundsordningen

Det første klima-lavbundsprojekt blev indviet i 2022.

LÆS NYHEDEN: Nordjysk mose hiver CO2 ud af luften

Lavbundsprojekter hos Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen har modtaget en rekordstor søgning på deres tilskudsordninger til vand- og klimaprojekter, svarende til knap 11.000 hektar lavbundsjorder.

Samlet set kan 2023 dermed afsluttes med stor opbakning til styrelsernes udtagningsordninger: næsten 15.000 hektar kan potentielt indgå i målet om at udtage 100.000 hektar lavbundsjord inden 2030.

Lavbundsjorderne skal gøres våde for at bremse udledningen af klimagasser og bidrage til Danmarks mål om en 70 procent reduktion af CO2-udledningen. 

Med de nye ansøgninger er der nu samlet gang i udtagning af ca. 50.000 hektar lavbundsjord inklusiv randarealer.

Vil du være med i et Klima-Lavbundsprojekt?

Tjek om dit areal er egnet på www.udtagningskort.dk. 

Fakta om klima-lavbundsordningen

  • Klima-lavbundsordningen har eksisteret siden 2021 og har haft tre ansøgningsrunder.
  • Der er under de to første ansøgningsrunder givet tilsagn til at stoppe landbrugsdriften på ca. 7.000 hektar lavbundsjord inkl. randarealer
  • I seneste ansøgningsrunde, som netop er afsluttet, modtog Miljøstyrelsen 57 ansøgninger på samlet knap 3.300 ha, svarende til ansøgninger for 421,9 mio. kr.
  • Lavbundsjord er jord, der ligger lavt og har et højt indhold af organisk materiale. Ved at stoppe landbrugsdriften og gøre jorden våd igen fjerner man udledningen af de skadelige klimagasser. Det er netop det Klima-Lavbundsordningen giver tilskud til.