De fleste store hvepse er ufarlige – skån dem

Det strømmer ind med henvendelser til Miljøstyrelsen om fund af den invasive hveps Asiatisk Gedehams. I de fleste tilfælde er der dog tale om Stor Gedehams, som er hjemmehørende og god for naturen.

Stor Gedehams - Vespa Crabro - er en hjemmehørende art i Danmark. Lad være med at provokere den, så lader den også dig være i fred. Foto: Wikimedia Commons.

Det giver et gib i det fleste, når en kæmpe hveps på tre centimeter dukker op på terrassen eller i haven. Nogle griber resolut fluesmækkeren, andre griber telefonen og ringer til Miljøstyrelsen for at fortælle, de har set den farlige invasive hveps Asiatisk Gedehams. Men ingen af delene er nødvendigt. 

Hver sommer modtager Miljøstyrelsen en strøm af den type henvendelser, som ind til videre alle har vist sig at dreje sig om den hjemmehørende Stor Gedehams, som normalt ikke er aggressiv. Lad blot være med at provokere den, for det gør ondt at blive stukket, og giften kan være farlig for allergikere.

Asiatisk Gedehams syd for grænsen

Syd for den dansk-tyske grænsen har man derimod fundet den invasive Asiatisk Gedehams (Vespa velutina), som ofte bliver omtalt i medierne, og der er en vis risiko for, at den på et tidspunkt kommer til Danmark.

Asiatisk Gedehams er mere aggressiv end de hjemmehørende hvepse og truer desuden hjemmehørende arter som for eksempel honningbier.

Miljøstyrelsen er i dialog med Danmarks Biavlerforening om, hvordan man kan overvåge og bekæmpe den invasive art, hvis den skulle komme til landet.

Desuden er Miljøstyrelsen generelt meget opmærksom på forekomster af invasive arter i Danmark og opfordrer alle til at indberette observationer med billede på artsportalen ARTER.DK i stedet for at ringe.

Stor Gedehams - hjemmehørende i Danmark

Stor Gedehams er en hjemmehørende art i Danmark. Den er kun aggressiv, hvis den bliver provokeret eller hvis boet bliver truet. Hvis den stikker, er giften dog farlig for allergikere.
Udseende: Stor Gedehams måler ca. 1,8-3,5 cm i længden. Den har et rødt hoved, rødlige antenner og ben, rødgule vinger og en gul bagkrop med brune eller sorte led-adskillelser. Ryg og bagkrop har en mørkebrun og rødbrun behåring.

Asiatisk Gedehams - invasiv i Europa

Asiatisk gedehams blev bragt fra Asien til Europa via containerfragt og i import af træ. Den har etableret sig i flere europæiske lande, og blev i 2020 observeret i Tyskland nær Hamborg.

Den asiatisk gedehams er uønsket, fordi den kan true hjemmehørende arter. Den er desuden specialist i at fange honningbier foran flyvespalter i staderne, og da bierne ikke har udviklet nogen forsvarsadfærd, er de et let bytte.Det strømmer ind med henvendelser til Miljøstyrelsen fra folk, der mener de har set den invasive hveps Asiatisk Gedehams. Som regel der det dog bare den hjemmehørende Stor Gedehams, som man skal lade være i fred.

Det strømmer ind med henvendelser til Miljøstyrelsen fra folk, der mener de har set den invasive hveps Asiatisk Gedehams. Som regel der det dog bare den hjemmehørende Stor Gedehams, som man skal lade være i fred.

Udseende: Asiatisk Gedehams måler ca. 1,5-3 cm i længden. Den er oftest næsten sort med en bred orange stribe på bagkroppen og en tyndere gul stribe på det forreste led. Benene er gule på de yderste led. Hovedet er orange, hvis man anskuer det forfra. Forkroppen er beklædt med korte mørkebrune eller sorte hår.