Kinesisk toiletrens er ét blandt mange ulovlige produkter der beslaglægges

Danskerne importerer fortsat produkter i massevis, hvor indholdsstofferne ofte er ulovlige, eller ikke er mulige at fastslå grundet manglende deklaration. Senest er ulovligt toiletrens, fremstillet i Kina, blevet beslaglagt.

Foto: Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion

Om det er fiskegrejet eller kosmetikken, der skal være så billigt som muligt, eller om det er toiletrens, der skummer mere end et skumbad, der er ønsket, så er danskerne villige til at trykke på køb og modtage diverse produkter fra alverdens lande uden for EU. Om produkterne virker er uvist, men det står klart, at mange af disse produkter er ulovlige og ikke overholder EU’s samt danske regler på området. Det er ofte skadeligt for både mennesker og miljø.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har i samarbejde med Toldstyrelsen igen i det første halvår af 2021 beslaglagt mange ulovlige kemiske produkter. Det drejer sig bl.a. om et kinesisk toiletrengøringsprodukt med navnet Quick Foaming Toilet Cleaner, der er indkøbt via et amerikansk selskab.

Quick Foaming Toilet Cleaner er et rengøringsmiddel, og derved omfattet af den såkaldte fælleseuropæiske Detergentforordning. Det betyder, at når produktet importeres, så skal det fremgå, hvad produktets ingredienser er. Derudover skal der være en dansk brugsanvisning tilstede med henblik på en sikker anvendelse af produktet bådet til hensyn for menneskers sundhed og miljøet.

På nuværende tidspunkt er der beslaglagt ca. 140 pakker Quick Foaming Toilet Cleaner sammen med en række andre afløbsprodukter. De beslaglagte produkter vurderes ikke mulige at lovliggøre, og vil derfor blive destrueret.

”Beslaglæggelsen sker, fordi produktets kemiske indhold er ukendt”, siger Kim Holm Boesen, kontorchef i Kemikalieinspektionen, og fortsætter, ”men der er indikationer om, at der er tale om et produkt med potentielle sundhedsfarer, hvis det anvendes forkert, da der er engelsksprogede advarsler om potentiel helbredsfare som ”Harmful if swallowed” og ”eye irritant””.

Hvis det skal være lovligt at importere kemiske produkter, så skal man sikre sig, at produktet overholder CLP-reglerne om klassificering, mærkning og emballering.

Hvis du er i tvivl om det er en god ide at importere et kemisk produkt, så er det en god tommefingerregel at handle inden for EU’s grænser – så er du meget langt hen ad vejen sikret produkter, der overholder lovgivningen herhjemme.

Ved yderligere information kontakt venligst: Kim Holm Boesen, Kontorchef i Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion, kihbo@mst.dk