Det er kommunerne, der planlægger og bygger den lokale infrastruktur, som i fremtiden skal kunne håndtere mere ekstremt vejr.
Næsten alle kommuner har udarbejdet klimatilpasningsplaner, som kortlægger oversvømmelsestruede områder og som redegør for, hvordan kommunerne vil håndtere blandt andet de voldsomme regnskyl, som de senere år har fået kvarterer til at stå under vand.
Miljøministeriet stiller vejledning til rådighed for kommunerne, så de kan få omsat kortlægning og prioriteringer til handling.
Se mere på klimatilpasning.dk .
Udsatte byer
Kommuner og byer, som er særligt udsatte for risiko for oversvømmelse fra hav, fjorde, søer og vandløb, skal i henhold til EU's oversvømmelsesdirektiv kortlægge og imødekomme risici i forhold til menneskers sundhed, miljø, kulturarv og økonomi. Det kan for eksempel være friholdelse af arealer for ny bebyggelse eller etablering af foranstaltninger til sikring mod oversvømmelse, når arealet er i væsentlig risiko for oversvømmelse. Oversvømmelsesdirektivet implementeres af Kystdirektoratet.
Læs mere på Kystdirektoratets hjemmeside .
Støtte til grønne byprojekter
Ud over initiativerne i lovgivningen deltager Styrelsen i partnerskaber, herunder et nu afsluttet partnerskab om fire nytænkende klimatilpasningsprojekter, hvor man kombinerer håndtering af regnvand med rekreative formål. Dermed udforskes de muligheder for merværdi og synergi, der ligger i et samarbejde mellem kommuner og forsyningsselskaber. Projekterne medvirker blandt andet til at skabe grønne og rekreative områder i byerne, samtidig med at de forbereder byerne på voldsommere regn. Projekterne er blevet til i et tæt samarbejde med udvalgte kommuner og relevante eksterne aktører.
Læs om partnerskabet VANDPLUS