Tips om våddragter, støttebind og andre produkter af chloroprengummi (neopren)

Våddragter og andre produkter til vandsport, sandaler og støttebind til blandt andet sportsbrug kan være lavet af chloroprengummi, bedre kendt under produktnavnet ”neopren”. Under fremstillingen af chloroprengummi anvendes en række kemikalier, herunder DETU (diethyl thiourea), som i sjældne tilfælde kan give allergi, når du kommer i kontakt med produktet.

Miljøstyrelsen har i en undersøgelse fundet DETU i 10 ud af 14 produkter af chloroprengummi. Allergi over for DETU hører blandt de mere sjældne allergier. I den danske befolkningen estimeres, at mellem 1/1000 til 1/10.000 er allergiske over for stoffet.

  • For langt de fleste, er der ingen risiko ved at bruge våddragter og andre produkter af chloropren
  • Hvis du får udslæt, efter du har båret produkter af chloroprengummi, er det en god idé at blive undersøgt af læge og få udredt, om du er allergisk over for DETU.
  • Er du allergisk overfor DETU, bør du undgå at komme i kontakt med produkter, der indeholde DETU

Miljøstyrelsens undersøgelse viste, at ikke alle chloropren produkter indeholder DETU, så det er muligt at fremstille produkter, der ikke indeholder DETU.

Når du som allergiker skal købe våddragt, støttebind eller andre produkter af chloroprengummi kan du efterspørge produkter uden DETU. Desværre kan man ikke se på chloropren-produktet om det indeholder DETU, så butikken er derefter nødt til at søge oplysningerne tilbage hos deres leverandører.

Læs mere

Rapport: Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af thiourea-forbindelser i chloroprengummi , Miljøstyrelsen 2012

Videncenter for Allergi