Særligt om dyreforsøg
Det er forbudt at udføre dyreforsøg i forbindelse med kosmetiske produkter og kosmetiske ingredienser.
Der er tale om to forbud:
- Testforbuddet – som forbyder test af kosmetiske produkter og dets ingredienser på dyr i EU.
- Markedsføringsforbuddet – som trådte fuldt ud i kraft i marts 2013, og som forbyder markedsføring af kosmetiske produkter, hvor produktet eller dets ingredienser er blevet testet på dyr.
Krav til virksomheder, der er ansvarlig person
Virksomheder, der er ansvarlig person, skal sørge for, at der i deres dossier er dokumentation for, at forbuddene mod dyreforsøg er overholdt. Som ansvarlig person skal man i dossieret redegøre for alle de dyreforsøg, der er udført med produktet eller dets ingredienser, uanset hvilke regler forsøgene er lavet for at opfylde, jf. artikel 11, stk. 2, litra e) i kosmetikforordningen (nr. 1223/2009).
Mere om forbuddet mod dyreforsøg
Testforbud
Siden 2004 har det været forbudt at teste færdige kosmetiske produkter på dyr i EU, og siden 2009 har det været forbudt at teste de enkelte ingredienser på dyr i EU, hvis testene udføres med det formål at leve op til kosmetikreglerne i EU.
Markedsføringsforbud
For at undgå, at en ingrediens testes uden for EU og herefter anvendes i produkter inden for EU, indførte man i 2009 et markedsføringsforbud. Det betyder, at produkter og ingredienser, der har været testet på dyr (uanset hvor i verden), og som har til formål at leve op til EU’s kosmetikregler, ikke må markedsføres i EU. Indtil 2013 var det dog tilladt at markedsføre produkter, hvor ingredienserne var testet for visse endpoints på dyr, hvis testen var lavet uden for EU. Disse endpoints var: Reproduktionstoksicitet, toksicitet ved gentagen dosering og toksikokinetik.
Det er EU-Kommissionens officielle tolkning, at markedsføringsforbuddet omfatter dyreforsøg, der er udført efter 11. marts 2013, for at opfylde en hvilken som helst kosmetikregulering, selv om kosmetikforordningens tekst kun refererer til den konkrete kosmetikforordning.
Hvis de pågældende ingredienser er testet for at leve op til anden lovgivning, fx hvis de indgår i et kemisk produkt, lægemiddel eller fødevare, må data godt anvendes i sikkerhedsvurderingen for et kosmetisk produkt markedsført i EU.
Eksisterende testdata, der er frembragt før 11. marts 2013 og som overholder det daværende test- og markedsføringsforbud, må stadig godt anvendes i sikkerhedsvurderingen.