Formål med partnerskabet
Formålet med partnerskab for takeaway-emballage er at etablere et vidensgrundlag og komme med konkrete og implementerbare initiativer og anbefalinger til et nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage. Partnerskabet skal komme med anbefalinger til:
- Designkrav til takeaway-emballager, herunder tage stilling til behov for krav til harmonisering/standardisering og mærkning, der understøtter hele livscyklussen for takeaway-emballager i et pant- og retursystem
- Tiltag der fremmer, at forbrugere vælger genbrugelige takeaway-emballager
- Organisering af:
- Indsamling af genbrugsemballage til takeaway, herunder udtjent genbrugsemballage der skal indsamles til genanvendelse
- Sortering og vask af genbrugelige takeaway-emballager, inkl. stillingtagen til evt. kvalitetskrav til vask.
- Logistik, så det sikres, at genbrugelig takeaway-emballage kan bruges igen og igen.
Baggrund for partnerskabet
Det blev med FL25 aftalt mellem regeringen og aftalepartierne (SF og RV) at:
"(…) der indgås et partnerskab mellem Miljø- og Ligestillingsministeriet og relevante interessenter, fx genbrugsvirksomheder, kommuner, brancheforeninger, pantsystem, restauranter mv. Partnerskabet tilknyttes et sekretariat, der placeres hos en af aktørerne, og som vil modtage et tilskud på 5 mio. kr. årligt i 2025-2027. Partnerskabet skal bl.a. identificere udfordringer, anvise konkrete muligheder for at indføre pant- og retursystemer for fx plastkopper mv. som i projektet ”REUSEABLE” i Aarhus Kommune, harmonisere og standardisere design af genbrugsemballage og -systemer og erfaringsudveksle om forbrugeradfærd. Der prioriteres 5 mio. kr. årligt i 2025-2027 til partnerskabet for takeaway-emballage.
Der er tale om en udmøntning med partierne bag aftalen om finansloven for 2024 af en pulje til cirkulær økonomi og midler afsat til handlingsplan for reparationer afsat på finansloven for 2024".
Krav og vejledning til ansøgning
Forventninger til sekretariatet og krav til ansøgningen fremgår i bilag 1. Det er væsentligt, at ansøgere har sat sig ind i indholdet i bilag 1. Materialet er udarbejdet af Miljøstyrelsen med inddragelse af Miljø- og Ligestillingsministeriet. Vejledning til ansøgningsmaterialet findes ligeledes i bilag 1.
Spørgsmål til materialet kan sendes via mail til CO@mst.dk og cc til Marianne Jakobsen Juhl majaj@mst.dk
Hvem kan søge?
Miljøstyrelsen opfordrer alle typer af organisationer til at søge. Sekretariatet skal være upartisk i sin tilgang til sekretariatsarbejdet og dette skal sandsynliggøres i ansøgningen.
Det er muligt, at eks. 2 organisationer går sammen om at drive sekretariatet.
Tidsramme
Projektet igangsættes ved meddelelse af tilsagn om tilskud til sekretariatet primo juli 2025, hvorefter partnerskabet etableres og arbejdet påbegyndes. Aflevering af samlede anbefalinger til et nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage, som skal bero på de løbende offentliggjorte resultater, skal foreligge senest ved udgangen af 2027.
Frist for ansøgning
Frist for ansøgning er mandag d. 2. juni 2025 kl. 9:00
Ansøgninger modtaget efter fristen bliver ikke behandlet.
Ansøgning sendes til CO@mst.dk
Ansøgningen skal bestå af ”Bilag 2 – Hovedansøgningsskema” og ”Bilag 3 – Budgetskabelon” og evt. andre bilag med tydelig reference til hovedansøgningsskemaet.
Pressekontakt
Er du journalist henvises der til Miljøstyrelsens presseafdeling.