Bæredygtige hampetekstiler

Udvikling af koncept til fremstilling af bæredygtige hampetekstiler

15-09-2021

Projektet har vist at det er muligt at fremstille hampefibre til tekstil Danmark. Der er behov for videre arbejde med justering af processen for at opnå de ønskede kvaliteter. MUDP projekt.

Rapporten beskriver arbejdet med udvikling af et koncept for fremstilling af tekstiler i norden ud fra bæredygtige råvarer som hamp. Der tages udgangspunkt i anvendelse af bl.a. enzymatiske metoder til at frilægge hampefibre til tekstile fibre, men også hydrothermale metoder er testet.

Udvikling af en ny værdikæde og koncept med hamp til bæredygtige tekstiler er kommet et godt stykke nærmere målet at få etableret en hampetekstilindustri i Danmark baseret på dansk dyrket hamp. I Europa er der også fokus på udfordringen, men det er ikke lykkedes endnu. Det er fortsat fra Kina at hamperåvare til tekstil må importeres, og den rette kvalitet til fine garner er ikke tilgængelig endnu, primo 2021.

Afdækning af de mange led i kæden som skal spille sammen for at det skal lykkes at få etableret en hampetekstilindustri i Danmark er blevet klarlagt i projektet. Projektet har bidraget til en nytænkning af værdikæden med at kunne dyrke og bjerge hamp i parallelle stængler, som gennem en kontrolleret rødning, der kan opskaleres og nye forarbejdningsprocesser, der kan give højkvalitets råvare, og dermed bringe målet at spinde lange og tynde hampegarner et vigtigt skridt videre.

Læs publikation