Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter Nr. 183, 2020

Kortlægning af udvalgte hormonforstyrrende stoffer

10-12-2020

Formålet med projektet var at kortlægge anvendelsen af udvalgte hormonforstyrrende stoffer og/eller stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, i produkter som børn og gravide anvender. Derudover blev det undersøgt, om der er forskel på indholdsstoffer i produkter købt i Danmark, EU (ud over Danmark) og uden for EU.

I alt blev der indkøbt 78 forbrugerprodukter som blev undersøgt for BHT, BHT og D4 i produkter af plast og/eller silikone, BPA, butyl- og propylparaben i tekstiler og butyl- og propylparaben i kemiske legetøjsblandinger. Produkterne var alt fra bideringe og sutter til sokker, sæbebobler og covers til telefoner og iPad/tablets.

Resultatet var, at BHT blev identificeret i fire ud af de 18 undersøgte plastprodukter, propylparaben og BPA blev identificeret i sokker (dog ikke i underbukser), Butyl- og propylparaben blev begge identificeret i to af de undersøgte sæbeboblevæsker, men ikke i nogen af de undersøgte fingermalinger. Endvidere blev D4 identificeret i otte af de 18 undersøgte silikoneprodukter og et produkt af plast.

Samlet indeholder fire ud af i alt 28 produkter (14 %), seks ud af 27 produkter (22 %) og otte ud af 23 produkter (35 %) fra hhv. DK, EU-lande og Non-EU-lande mindst ét af de seks udvalgte stoffer.

Læs publikation