978-87-7038-032-4

Bedre udnyttelse af valle på mindre mejerier

01-03-2019

Projektet har arbejdet med at finde alternative anvendelser for flydende valle, så de mindre mejerier kan springe tørreprocessen over og optimere deres indtjening. Vallen fra mejerierne er blevet opkoncentreret ved forskellige membranbehandlinger og der er undersøgt to anvendelsesområder: Ét hvor den flydende valle anvendes direkte til fitnessdrikke og et andet, hvor vallen bruges som indkapslingsmateriale i tyggegummi.

De fitnessdrikke, der kan købes på markedet i dag forudsætter brugen af tørret valle. Derfor har man arbejdet med at oprense små mængder flydende valle via mem-branfiltrering, som herefter er blevet afprøvet til drikke tilsat forskellige smage. Smagstest viste, at produkterne er på højde med de kommercielle drikke fremstillet på vallepulver. Udfordringen er på nuværende tidspunkt den flydende valles begrænsede holdbarhed der stiller krav til logistikken.

Den anden anvendelsesmulighed, der er undersøgt i projektet, er brugen af flydende valle til indkapsling af eksempelvis smagsstoffer i tyggegummi. I dag anvender man ofte maltodextrin, men indtil videre tegner brugen af flydende valle lovende.

Læs publikation