Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter 112, 2011

Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering (kun allergi) af krom i lædersko

30-08-2011

Læder skal garves for at opnå blødhed, holdbarhed og fleksibilitet. Garvning med krom er langt den vigtigste metode til garvning i læderindustrien og anvendes i mere end 80 % af læderindustrien på verdensplan. Imidlertid har flere undersøgelser vist, at læderprodukter kan frigive krom som Cr(VI) og Cr(III) forbindelser, der kan forårsage allergiske reaktioner og alvorlig fodeksem.
Et nyligt studie har undersøgt udviklingen af kromallergi blandt eksempatienter i perioden 1985 til 2007 (i Københavnsområdet). En retrospektiv analyse af kontaktallergi overfor krom blev foretaget i 16.228 patienter. Resultaterne viste, at hyppigheden af kromallergi faldt markant fra 3,6 % i 1985 til 1 % i 1995, men steg så igen betydeligt til 3,3 % i 2007. De fleste af tilfældene var forårsaget af læderprodukter – sko i særdeleshed. Tyske undersøgelser støtter denne tendens.
Det primære formål med dette studie har således været, at afklare om Cr(VI) og Cr(III) forbindelser frigives fra lædersko (i Danmark) i en mængde, der udgør en risiko for at forårsage allergiske reaktioner.

Læs publikation