Miljøstyrelsen overvåger havet og fjordene i Danmark som en del af det landsdækkende overvågningsprogram, NOVANA. Overvågningen omfatter alle økosystemers niveauer af planter og dyr samt deres samspil med det omgivende miljø. Overvågningsprogrammet dækker geografisk både de kystnære vande, Natura 2000-områderne og vandområder længere til havs, dvs. hele det danske havområde - og bidrager således til FN’s verdensmål 14 om livet i havet.
Den marine overvågning er tilknyttet kravene i tre EU-direktiver; vandramme-, habitat- og havstrategidirektivet. Vandrammedirektivet stiller krav om god miljøtilstand i havet og fjordene. Habitatdirektivet stiller krav til gunstig bevaringsstatus for udpegede arter og naturtyper. Havstrategidirektivet stiller krav om opnåelse af god miljøtilstand i havet.
Miljøstyrelsens overvågning af hav og fjord indgår som en vigtig del af det faglige grundlag for vandområdeplanerne, naturplanerne og havstrategiernes basisanalyse og indsatprogram og dokumenterer dermed det danske arbejde for beskyttelse af havmiljøet.
Resultaterne fra hav- og fjord overvågning anvendes også i rapporteringer i EU, havkonventionerne for Nordøst-Atlanten og Østersøen (OSPAR og HELCOM) samt ICES (mellemstatslig havvidenskabelig organisation).
- Miljøstyrelsen har over 200 stationer, hvor der måles på fysiske forhold, klorofyl, næringsstoffer, ilt og miljøfarlige stoffer som phenoler og tungmetaller.
- Miljøstyrelsen har over 600 stationer, hvor bundens dyre- og planteliv undersøges.
- Miljøstyrelsen overvåger biodiversiteten hos havfugle, havpattedyr, fisk og plankton samt tilstedeværelsen af ikke hjemmehørende arter og balancen mellem fødenet.
- Miljøstyrelsen kortlægger havbunden og laver supplerende undersøgelser af den tilknyttede fauna samt menneskelige påvirkninger af havbunden.
- Miljøstyrelsen overvåger affald i vand, havbund og dyr og på strande.
- Miljøstyrelsen laver supplerende overvågning af eutrofiering og overvåger effekter af miljøfarlige stoffer og menneskeskabt undervands-støj.
Læs mere om overvågningen, og se seneste årsrapport