Udarbejdelse af miljøvurdering efter VVM-direktivet har til formål at sikre et højt miljøbeskyttelsesniveau og en bedre miljøkvalitet af bl.a. jord, vand, luft og klima. Dette sker blandt andet ved krav om miljøvurdering for konkrete projekter, hvor der forud for at myndigheden træffer afgørelse om projektet, tages hensyn til den sandsynlige væsentlige indvirkning på miljøet, herunder den biologiske mangfoldighed, befolkningen, menneskers sundhed, flora, fauna, jordbund, jordarealer, vand, luft, klimatiske faktorer, materielle goder, landskab, kulturarv, herunder kirker og deres omgivelser og arkitektonisk og arkæologisk arv mv.
Dette sker ved bygherres udarbejdelse af en miljøkonsekvensrapport. Rapporten skal, ud over belysningen af miljøpåvirkninger, tillige omfatte en beskrivelse af planlagte foranstaltninger med henblik på at begrænse væsentlige skadelige virkninger på miljøet. Herudover indgår en beskrivelse af rimelige alternativer til projektet. På baggrund af bygherres miljøkonsekvensrapport, høringssvar fra berørte myndigheder og offentligheden, mv. træffer miljøvurderingsmyndigheden afgørelse om, hvorvidt projektet kan tillades og i givet fald på hvilke vilkår.
Miljøvurdering af konkrete projekter understøtter således flere af FN’s 17 verdensmål herunder nr. 11 (bæredygtige byer og lokalsamfund), nr. 12 (ansvarligt forbrug og produktion), nr. 13 (klimaindsats), nr. 14 (livet i havet) og nr. 15 (livet på land).
- Energiø Bornholm
- Baltic Pipe Gasledning
- Trefor regionale vandindvinding
- Svanemøllen skybrudstunnel
- Diverse landanlæg til havvindmøller
- Udbygning af gas og el-infrastruktur