Test den blyfri ammunition på skydebanen før jagten

29-03-2023
Jagt og jagttegn

Blyfri riffelammunition er mindst lige så præcis, effektiv og sikker som den gammeldags ammunition med bly. Men riflen skal indskydes med den nye ammunition før jagten.

Sørg altid for at indskyde riflen på skydebanen, før du tager en ny type ammunition i brug, opfordrer Torben Christiansen. Foto: Ulla Skovsbøl

”Den blyfri ammunition er mindst lige så sikker, præcis og effektiv som den gammeldags blyholdig ammunition. Faktisk synes jeg, den er bedre, og jeg er selv gået bort fra blyammunition, selv om den stadig er tilladt.”

Sådan siger Torben Christiansen, en af Danmarks mest erfarne riffeljægere. Han har ikke tal på de hjorte, han har nedlagt i sine næsten 40 år som skovfoged og skytte i Jægersborg Dyrehave.

 Se video med Torben Christiansen på riffelskydebanen:

Torben Christiansen er også en af de jægere her i landet med størst erfaring med blyfri ammunition bl.a. fordi han var dybt involveret i de afprøvninger af centraltændt riffelammunition uden bly, som DCE Aarhus Universitet har gennemført for Miljøstyrelsen i Jægersborg Dyrehave og på Kalvebod Fælled.

Konklusionen på DCE´s undersøgelser er klar: Der ikke er grund til at frygte overgangen til den blyfri ammunition. Den er mindst lige så god som den blyholdige på alle væsentlige parametre.

Indskydning er afgørende

Den 1. april 2024 er det slut med bly i centraltændt riffelammunition til jagt og regulering. En del jægere er allerede gået over til de blyfri alternativer, men har man endnu ikke gjort sine erfaringer, er det en god idé at prøve i denne jagtsæson, mener Torben Christiansen.

”Spørg din våbenhandler til råds, hvis du er i tvivl om, hvad du skal vælge, og når du har købt din nye ammunition, skal du på skydebanen og indskyde din riffel. Det skal du altid, når du går over til en ny type ammunition, og du skal være særligt omhyggelig med at indskyde din riffel, når du skifter til blyfri,” understreger han.

”Det er vigtigt at prøveskyde for at se, hvordan riflen rammer med blyfri kugler. De skydes normalt ud med højere hastighed, og du skal sørge for, at riffelgang, kugle og hastighed passer sammen.”

Læs mere om blyfri ammunition på Miljøstyrelsens temaside ”God jagt uden bly”

 

Prøveskyd den nye ammunition

I marts og april er der mulighed for at teste de fleste forskellige typer blyfri ammunition otte steder i landet. Danmarks Jægerforbund er vært ved arrangementerne.

På skydebanerne vil der være kyndig vejledning af riffeinstruktører, som kan hjælpe med indskydning og afprøvning. Desuden vil der være repræsentanter for forskellige producenter og importører til stede. 

Læs mere på Danmarks Jægerforbunds hjemmeside