Miljøstyrelsen undersøger badebomber

27-03-2023
Kemikalier Borger

Ny undersøgelse skal afsløre om der er skadelig kemi i populære badeprodukter til børn

hånd i bad med lyserødt vand og skum

Sæben skummer i badekaret, og vandet bliver pangfarvet med glimmer og duft – det er et kæmpehit blandt mange mindre børn. Men er der en sundhedsrisiko ved at benytte badebomber, badeslim, badekonfetti og andre populære badeprodukter til børn?

Det spørgsmål vil Miljøstyrelsen nu forsøge at besvare i en ny undersøgelse, der skal afklare, hvorvidt badeprodukter, som markedsføres til børn, er sikre at anvende.

 Det er indholdsstofferne i badeprodukterne, som giver farve, skum, glitter, duft og andre tilføjelser til badeoplevelsen, men vi ved ikke præcist hvilke der bruges, og heller ikke om det kan være problematisk at børnene bader i dem. For eksempel hvis børnene sluger noget af badevandet eller sidder lang tid i badet. Det håber vi, at undersøgelsen kan være med til at besvare.”, siger projektansvarlig Julie Elisabeth Faber fra Miljøstyrelsen.

Det er i overensstemmelse med lovgivningen, at der bliver brugt kemikalier i eksempelvis badebomber, men da børn er særligt sårbare over for kemikalier ønsker Miljøstyrelsen nu at sætte fokus på området for at vurdere om den eksisterende lovgivning er tilstrækkelig.

Miljøstyrelsen forventer at have resultaterne klar sidst på året.  

Yderligere oplysninger

AC-medarbejder Julie Elisabeth Faber, Miljøstyrelsen, tlf. 21 60 91 21, e-mail: Obfuscated Email

 

FAKTABOKS

Om Miljøstyrelsens undersøgelse
Formålet med projektet er at opbygge viden om badeprodukter til børn. Undersøgelsen omfatter dels en kortlægning af, hvilke kemiske stoffer der anvendes i badeprodukter til børn, herunder stoffer såsom parfumestoffer, konserveringsmidler og farvestoffer, og dels en vurdering af om de udvalgte produkter udgør en risiko for børnene. Projektet vil således indbefatte kortlægning, kemiske analyser og risikovurdering.

Om Miljøstyrelsens forbrugerprogram

Miljøstyrelsen gennemfører hvert år en række undersøgelser, der skal frembringe ny viden om kemikalier i en række forbrugerprodukter, herunder en vurdering af deres effekter på miljø og sundhed. Miljøstyrelsen har tidligere undersøgt eksempelvis legetøj, kosmetik, smykker, møbler og husholdningskemikalier.
Se tidligere undersøgelser